logo F1online.sk

Abiteboul: Alpinu chýba líder, akým je Hamilton či Verstappen

Pierre Gasly a Esteban Ocon
© Twitter/Alpine
Tomáš Masár
Tomáš Masár4. 8. 2023

Alpine prechádza reštrukturalizáciou. Tím z Enstonu sa prednedávnom rozlúčil s výkonným riaditeľom Laurentom Rossim, šéfom tímu Otmarom Szafnauerom, športovým riaditeľom Alanom Permanom a technickým riaditeľom Patom Fryom. Francúzi, ktorí výrazne zaostávajú za očakávaniami, veria, že nové vedenie prinesie povestnú iskru a postará sa o výkonnostný progres. Podľa Cyrila Abiteboula však k zlepšeniu nedôjde bez pričinenia samotných jazdcov – Estebana Ocona a Pierra Gaslyho, ktorí vraj nevykazujú potrebné líderstvo.

Keď sa povie Red Bull, automaticky sa nám vybaví Max Verstappen. Obdobné je to aj v prípade Mercedesu, kde je už roky rokúce ústrednou postavou Lewis Hamilton. Ferrari má dvojičku Charles Leclerc – Carlos Sainz a Aston Martin sa môže oprieť o skúseného matadora Fernanda Alonsa.

Alpine, súťažiaci s čistou francúzskou zostavou, však akoby lídra postrádal. Ocon a ani Gasly sa podľa Abiteboula neprezentujú dostatočne lídersky, a aj to je jeden z dôvodov, prečo je na tom aktuálne šiesty celok šampionátu v súčasnosti tak, ako je.

„Je zbytočné mať v tíme dvoch lídrov,“ vyslovil sa Cyril Abiteboul. „Keď zavriete oči a pomyslíte si na Mercedes, vybaví sa vám Lewis Hamilton – i keď aj Nico Rosberg sa v minulosti postaral o pár výnimočných vecí.“

„V prípade Red Bullu bol spočiatku, v prvom období nadvlády, ústrednou postavou Sebastian Vettel, zatiaľ čo v druhom je Max Verstappen. Potrebujete jazdca, ktorý vie byť tak trochu aj šéfom tímu, táto vlastnosť je mimoriadne dôležitá.“

„Štartové pole je momentálne veľmi vyrovnané, veď všetky autá končia v rovnakom kole. O chvíľu budú mať takmer všetci identické podmienky. O rozdiel sa tak postarajú ambície a to, aké bude mať kto odhodlanie.“

Abiteboul zdôraznil, že potrebné zázemie či infraštruktúra sa o samotný úspech nepostarajú. Pokiaľ v tíme absentujú osobnosti vo vedení, ako aj na trati, úspech je v nedohľadne.

„Každá zmena, ku ktorej dôjde, potenciálne ohrozuje tímového ducha a kultúru,“ poznamenal rodák z Paríža. „Práve tieto dva aspekty v Alpine chýbajú [lídri na trati ako aj mimo nej, pozn. red.].

„Do tímu sa investovalo, má zdroje, ambície, firemnú stratégiu – všetko čo treba. Keď má tím všetko k dispozícii, potrebuje niečo, čo ho presahuje, niekoho, kto ho bude riadiť. Sila jednotlivca, ktorá dokáže spojiť 1000 ľudí, je veľmi zjednocujúca,“ dodal Abiteboul.