logo F1online.sk

Do Alpinu si „kopol“ aj Abiteboul: Nerozumiem plánu na sto veľkých cien

Cyril Abiteboul
© Renault Sport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 8. 2023

Tím Alpine sa nachádza opäť na začiatku. Pre stajňu z Enstone boli v ostatných rokoch charakteristické len dve veci: ambície a personálne zmeny. Tomuto továrenskému tímu sa nikdy nepodarilo preniknúť medzi elitu. Svojho času pri snahe splniť túto úlohu zlyhal aj Cyril Abiteboul, ktorý sa pridal k Alainovi Prostovi a zástupu kritikov.

Poriadne si to v ostatných dňoch zlizol hlavne Laurent Rossi, ktorý mal pri svojom príchode do pozície šéfa automobilky Alpine skúsenosti v automobilovom priemysle, ale nie s motoristickým športom. Jeho plán bol odvážny a veľmi verejný. Stajni stanovil časové plány a neštítil sa ju kritizovať, čím sa veľmi vymykal rétorike najúspešnejších šéfov v F1 z posledných rokov.

„Nerozumiem tomu jeho plánu na sto veľkých cien. Prečo nie 120 alebo 80?“ pýta sa Abiteboul pre France Info, na ktorý odkazuje portál Motorsport.com.

„Keď prídete s takýmto cieľom, určite vám nevyjde, pretože vo Formule 1 nikdy neviete, ako sú na tom ostatní. Kolosálne investície Aston Martinu alebo momentum Red Bullu sa len tak nezastavia iba preto, že prišli 99. preteky Laurenta Rossiho,“ dodal súčasný šéf Hyundai Motorsport.

Podľa Cyrila je teraz nad slnko jasné, že Alpine môže na sto veľkých cien zabudnúť a prísť s novým časovým plánom. Stajňa stojí opäť na začiatku, ako pred štartom sezóny 2021 po Abiteboulovom odchode.

„Predchádzajúce vedenie predstavoval úplne nový začiatok po mojom odchode, ktorého súčasťou bolo prepustenie asi pätnástich ľudí,“ povedal Abiteboul. „V F1 to stále podceňujeme, rovnako ako v iných veľmi súťaživých odvetviach: potrebujete čas, keď chcete získať niekoho od konkurencie.“

„Ak stratíte pätnásť ľudí a chcete získať nových, musíte počkať dva až tri roky, kým sa to prejaví. V skutočnosti sme ešte nevideli dôsledky prestavby, ktorú započal Laurent Rossi.“

„Okrem netrpezlivosti sa na začiatku sezóny mohla prejaviť aj arogancia alebo prílišná sebadôvera. Keď nedokážete čeliť skutočnosti, začnete si nahovárať rozprávky. Nie je možné vylúčiť, že si v Alpine vymysleli až príliš pekné rozprávky, ktoré mali ďaleko od reality.“

„S výnimkou Red Bullu trpel v tejto sezóne každý tím výkyvmi formy. Na druhej strane, Alpine vždy kopal druhú ligu v strede poľa. Konkurencieschopnosť auta bola na začiatku sezóny podpriemerná a tím nepriniesol také zázračné vylepšenia ako niektoré ďalšie tímy,“ povedal Abiteboul.