logo F1online.sk

Vasseur: Od Pourchaira očakávam titul

Théo Pourchaire
© Twitter/Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 1. 2022

Buď Théo Pourchaire alebo Kuan-jü Čou. Po krachu vyjednávaní o odpredaji Sauberu do rúk amerického konzorcia vedeného Michaelom Andrettim, potreboval tím Alfa Romeo určiť, kto sa stane tímovým kolegom Valtteriho Bottasa. Ako neskôr odhalil samotný francúzsky pretekár, v stajni sa rozhodovali medzi ním a skúsenejším Číňanom.

V Hinwile napokon siahli po rodákovi zo Šanghaja. Asi si nebudeme klamať, že rozhodujúcim faktorom boli peniaze jeho sponzorov. Ak by sa totiž rozhodovalo len na základe talentu, Pourchaire by neporazil len Čoua, ale zrejme kohokoľvek zo súčasných juniorských jazdcov. Avšak keby ste boli na mieste Frédérica Vasseura, posadili by ste do Formuly 1 chlapca, ktorý si donedávna nemohol dať ani pivo?

Francúz sa v nedávnom rozhovore rozpovedal práve o svojom pretekárskom klenote, ktorý jazdí za jeho tím ART Grand Prix a patrí do jazdeckej akadémie Sauberu, ktorú riadi taktiež on. Vysvetlil, že nechcel príliš riskovať, Théo má čas a skorý prestup do F1 by mohol ohroziť jeho vývoj.

„Som presvedčený, že v niektorých oblastiach sa ešte musí zlepšiť,“ povedal Vasseur pre Motorsport.com. „Treba však povedať, že perfektne porozumel diskusii, ktorú sme mali. Je to chytrý chalan, absolútne rozumie systému a tomu, čo tím očakáva od nováčika v F1.“

„Situácia vo Formule 1 je náročná, pretože pred štartom sezóny máte šesť testovacích dní, tri pre každého jazdca. V Barcelone by mohlo snežiť, v Bahrajne zas hrozia piesočné búrky. Môžete prísť na prvé preteky bez akýchkoľvek najazdených kilometrov. Musíme teda zohľadniť všetky aspekty,“ hovorí Vasseur.

S každým mladíkom prichádzajúcim do Formuly 1 počúvame stále tie isté otázky. Je taký dobrý ako Verstappen, Russell či Leclerc? Má tento chlapec potenciál stať sa majstrom sveta? Kým Čou takúto povesť bohužiaľ nemá, Pourchaire áno. V roku 2022 bude pokračovať vo Formule 2 a cieľ je absolútne jasný.

„Neviem, či sa od neho očakáva titul, ale ja ho očakávam,“ povedal Vasseur. Sú to vlastne pochopiteľné očakávania, keďže Théo skončil v roku 2021 na celkovom piatom mieste a štyria jazdci, ktorí skončili pred ním, v F2 pokračovať nebudú.

Cieľ je tak vytýčený jasne a Pourchairea budeme čoskoro určite očakávať v F1. Dôležité však je urobiť to správne. „Formula 1 je ako zbraň s jedným nábojom v zásobníku. Máte jeden pokus a ak to poseriete, ste mŕtvy. Musíte to urobiť správne. Nedávno som sa rozprával s jedným človekom. Strávili štrnásť rokov života s jediným cieľom – dostať sa do Formuly 1. Je to naozaj pochopiteľné.“

„Keď sa však priblížite k F1 – a Théovi som povedal presne to isté – cieľom nie je sa tam dostať. Cieľom je posunúť sa tam za správnych okolností a byť úspešný.“

„Aby ste si počínali dobre, musíte byť pripravený po fyzickej stránke, technickej stránke aj jazdeckej stránke. Je to veľmi komplikovaný systém, ak vám niečo chýba, ste mŕtvy,“ dodal Vasseur.

Súvisiace články