logo F1online.sk

Potrebujeme podporu od každého akcionára, odkázal Vasseur

Frédéric Vasseur
© Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 1. 2022

Snaha o kúpu spoločnosti Sauber bola asi to najzaujímavejšie, čo sa v prostredí tímu z Hinwilu odohralo v roku 2021. Stajňa okolo Frédérica Vasseura toho na trati veľa neukázala a zaujali „len“ snahy amerických investorov o odkúpenie celej skupiny. Tie napokon neboli úspešné, takže Alfa Romeo pokračuje pod rovnakým vedením, aj keď s novou jazdeckou dvojicou.

O Číňanovi Kuan-jü Čouovi sa v súvislosti s Alfou Romeo hovorilo naozaj dlho. On a jeho čínski sponzori mali v tíme doplniť Valtteriho Bottasa, ktorý prispeje svojimi skúsenosťami a nepochybne aj rýchlosťou.

Otázne je, ako by to vyzeralo, keby napokon konzorcium okolo Michaela Andrettiho uspelo vo svojej snahe. Rokovania prebiehali niekoľko týždňov a ľudia v Hinwile nepochybne očakávali, aký bude výsledok. Avšak podľa ich šéfa mal možný predaj na zamestnancov v továrni i na trati minimálny vplyv.

„Môžem vám s istotou povedať, že po technickej stránke ani po stránke vývoja sa nič nezastavilo,“ povedal pre Motorsport.com Frédéric Vasseur. „Niektoré diskusie, napríklad so sponzormi alebo jazdcami, sme museli pozdržať. Koniec koncov to však situáciu nezmenilo a nemalo to žiaden dopad. Jediné, čo sa stalo je, že sme pozdržali niektoré rozhodnutia.“

Na otázku, či to rozptýlilo jeho tím, Vasseur odpovedal: „Nie, rozptýlilo to len mňa.“

Predaj sa však napokon neuskutočnil, Alfa Romeo tak pokračuje ďalej pod švédskymi vlastníkmi a vedením Vasseura. Druhý kokpit po boku Valtteriho Bottasa obsadí Číňan Kuan-jü Čou, ktorý by asi miesto nedostal, keby sa stajne ujal Andretti.

„Začína nový projekt a vývoj prebehne v rámci pravidiel o rozpočtovom strope. Máme novú jazdeckú zostavu, dostaneme nový motor od Ferrari a snažíme sa všetko poskladať dokopy,“ povedal Vasseur.

„Každý je na tom však rovnako. Každý sa snaží vylepšiť svoju jazdeckú dvojicu, každý sa snaží vylepšiť svoj motor a každý sa snaží naberať ľudí. Je to zrejme najkrajšia časť našej práce, keď sa každý sústredí na výkonnosť a je presvedčený, že odvedieme lepšiu prácu. To je hlavná motivácia.“

„Na konci sezóny bude niekto na prvom a niekto na desiatom mieste. Dôležité je, aby sme my ako spoločnosť, od akcionárov po ľudí v továrni, boli presvedčení, že ideme správnym smerom. To je pre mňa podstatné, pretože potrebujeme podporu od každého akcionára,“ odkázal Vasseur.

Súvisiace články