logo F1online.sk

Max a Carlos boli najlepšou jazdeckou dvojicou Toro Rosso, hovorí Watson

Max Verstappen a Carlos Sainz
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 1. 2022

V roku 2015 nastúpil tím Toro Rosso do novej sezóny s dvojicou nováčikov. Mladíci Max Verstappen a Carlos Sainz predstavovali to najlepšie, čo v tom čase ponúkala akadémia Red Bullu. S niekoľkoročným odstupom môžeme povedať, že sa jednalo o vskutku špičkový tandem, hoci Sainzovi rok 2015 nevyšiel úplne podľa predstáv. V Toro Rosso si však dobre uvedomovali, akých skvelých jazdcov majú.

Bohužiaľ, Franz Tost a spol. sa z nej dlho netešili. Už po štyroch veľkých cenách sezóny 2016 sa v Red Bulle rozhodli zamávať Daniilovi Kvjatovi a jeho miesto zaujal Max Verstappen. Ruský pretekár sa vrátil do Toro Rosso, kde ho Sainz s prehľadom prevalcoval. Žiaril aj Max, ale už nie vo farbách tímu z Faenzy.

„Všetci v tíme sme to vtedy cítili rovnako. S Maxom sme mali niekoho, kto nás dokázal v Pohári konštruktérov dostať naozaj vysoko. Myslím si, že s Maxom a Carlosom v ich druhej sezóne, sme mali k dispozícii najlepšiu jazdeckú dvojicu, aká kedy v Toro Rosso jazdila,“ spomína dnes už bývalý manažér Toro Rosso a AlphaTauri Graham Watson, ktorého cituje Motorsport.com.

„Bola to veľká škoda, keď prišlo oznámenie, že odchádza. Pri všetkej úcte k jeho nástupcovi, v danom momente sme vedeli, že sme prišli o naše eso. Bola to pre nás horká pilulka, avšak realita je taká, že ak chcete byť majstrom sveta, tak Toro Rosso pre vás naozaj nie je to správne miesto. Našou úlohou nebolo stať sa majstrami sveta, ale trénovať jazdcov pre Red Bull, odkiaľ nám môžu kedykoľvek zavolať, ak budú niekoho potrebovať. Boli sme celkom sklamaní, pretože sme vedeli, aký je výborný. Hneď potom vyhral v Barcelone a zavrel ústa všetkým kritikom,“ hovorí Watson.

V roku 2015 Verstappen na body jednoznačne porazil svojho tímového kolegu Carlosa Sainza. V kvalifikačnom porovnaní však bol najtesnejším rozdielom úspešnejší Španiel. Pre zaujímavosť, dodnes je jediným jazdcom, ktorý Maxa v kvalifikačnom porovnaní zdolal čoby jeho tímový kolega.

Veľa sa hovorilo o Verstappenovej agresivite i vyspelosti. Za tie roky bol skutočne pod drobnohľadom, no jeho výkony v roku 2021 nenechali nikoho na pochybách. Ako sa na jeho vývoj pozerá sám Watson?

„Naozaj dospel, ale to je logické, pretože bol ešte tínedžer, keď k nám prišiel. Vždy som ho však považoval za chalana, s ktorým sa dá ľahko vychádzať, nebol nijak arogantný,“ hovorí Watson.

„Stále vie byť agresívny, ale vyspel. Teraz už lepšie vie, kedy na to má zatlačiť a kedy sa má stiahnuť. Na začiatku jeho pôsobenia v Red Bulle mal niekoľko incidentov. Vtedy som mu povedal: ‚Počuj Max, máš vo vrecku minimálne tri desatiny oproti ostatným jazdcom. To je len tvoj talent. Nemusíš preto hľadať ďalšiu desatinu v každom kole. Aj keby si trochu spomalil, stále budeš o dve desatiny vpredu‘. Teraz môžeme vidieť výsledky. Vyrástol ako jazdec, aj keď to bol prirodzený proces.“

„Vedeli sme, že jedného dňa z neho bude majster sveta. Alebo radšej to poviem takto, bol by som v šoku, ak by ste mi o dvadsať rokov povedali, že Max Verstappen sa vo svojej kariére nestal svetovým šampiónom,“ dodal Watson.

Súvisiace články