logo F1online.sk

Red Bull povedal Josovi, že sa musí stiahnuť, hovorí Graham Watson

Max Verstappen a Jos Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 1. 2022

V začiatkoch kariéry Maxa Verstappena (nielen) vo Formule 1 hral jeho otec priam inštrumentálnu úlohu, nielen pri riadení kariéry svojho syna, ale tiež „režírovaní“ zákulisia okolo neho. Ako však roky pribúdali, Josa sme na pretekoch i pred kamerami vídali stále menej. Podľa dnes už bývalého manažéra AlphaTauri Grahama Watsona to dostal rozkazom.

Rok 2015 v tíme Toro Rosso a súboj medzi dvojicou nováčikov – Carlosom Sainzom a Maxom Verstappenom. Dva veľké talenty a ich vplyvní a odhodlaní otcovia. Na verejnosť toho veľa nepreniklo, no v zákulisí sa viac ako hlasno hovorilo o otvorených bojoch medzi Verstappenom seniorom a Sainzom seniorom.

Dnes už bývalý manažér AlphaTauri Graham Watson sa v knihe Formule Max (vyšla nedávno a zatiaľ je dostupná len v holandčine) rozpovedal aj o roku 2015 v Toro Rosso, kde vraj otcovia pilotov spôsobili väčšie problémy než piloti samotní.

„Obaja boli hnaní svojimi otcami. Sranda je, že som Carlosa Sainza seniora poznal z čias, keď som pôsobil v rely, takže som poznal oboch ich otcov veľmi dobre (Watson pracoval v testovacom tíme Benettonu v čase, keď tam pôsobil aj Jos Verstappen, pozn. red.). Carlos bol vždy podozrievavý, ak druhý jazdec tímu dostal niečo, čo jeho syn nie,“ spomína Watson.

„Veľmi dobre si pamätám na moju hádku s ním v predsezónnych testoch v Barcelone. Zase sa ponosoval a hovoril o tom, ako chlapci pracujú na aute a že to nie je fér. Ja som ho vtedy zastavil a dal som mu veľmi jasne najavo, že s oboma jazdcami je zaobchádzané rovnako,“ dodal Watson.

Niežeby to s Josom bolo jednoduchšie. On bol v tomto smere vraj rovnako paranoidný ako Carlos a Graham určil ako príčinu Verstappenove životné skúsenosti. Holanďanove zážitky z jeho pôsobenia v Benettone po boku Michaela Schumachera zrejme zapríčinili jeho neustálu podozrievavosť, ktorú musel zastaviť až Red Bull.

„Jos cítil, že bol vo svojej kariére znevýhodnený a počas svojho pôsobenia v Benettone si musel myslieť, že s ním zaobchádzajú neférovo. Nehovorím žiadne tajomstvá, toto je verejne známe. Max nemienil v žiadnom prípade dopustiť, že sa mu stane niečo podobné a chcel za každú cenu poraziť svojho tímového kolegu,“ hovorí Watson.

„Naozaj mal v sebe mentalitu, že nedovolí, aby bol tím postavený okolo jeho kolegu. Za tie roky na boxovom múre som mal možnosť si to všímať viac než ktokoľvek iný a jednoznačne v tom vidím Josov rukopis. Už od jeho motokárových čias bol Jos zvyknutý na to, že mal nad Maxovou kariérou plnú kontrolu.“

„Keď do nášho tímu Max prišiel, vyzeralo to tam trochu inak než dnes, boli sme menej profesionálni. Jos možno pochyboval, či sme na takej úrovni, aby sme jeho synovi pomohli sa v kariére posunúť ďalej. Najmä, keď mi Jos klopkal na rameno každý deň a vypytoval sa: ‚Graham, čo toto? A čo má byť tamto?‘ a ja som v istom momente už musel povedať svoje. Povedal som mu: ‚Ku*va, Jos. Skrátka nechaj našich ľudí robiť si svoju prácu‘. Až keď sa Max pripojil k Red Bullu, povedali Josovi, že sa musí stiahnuť,“ povedal Watson.

Súvisiace články