logo F1online.skF1online.sk

Bottas o prvej tímovej réžii: Bolo ťažké ju akceptovať

Lewis Hamilton a Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala4. 1. 2022

Na pôsobenie Valtteriho Bottasa v Mercedese sa už azda navždy bude spomínať ako na roky, počas ktorých len nosil vodu svojmu kolegovi Lewisovi Hamiltonovi. Fínsky pretekár si však nemyslí, že by bol Mercedes k nemu neférový, hoci uznáva, že po prvej tímovej réžii v prospech Lewisa Hamiltona bol dosť sklamaný.

Valtteri Bottas sa stal pilotom Mercedesu v roku 2017 po odchode Nica Rosberga. Odvtedy po boku Lewisa Hamiltona odjazdil päť sezón, žiaľ, v žiadnej z nich sa výkonnostne nedokázal vyrovnať dnes už sedemnásobnému majstrovi sveta. Nepomohli ani upgrady na verzie Bottas 2.0, 3.0…

Fínovi skrátka chýbala konzistentnosť. Nedá sa odškriepiť, že na niektorých podujatiach bol najlepší, no takých momentov bolo príliš málo. Preto sa v konečnom dôsledku vlastným pričinením dostal do pozície Hamiltonovho pomocníka.

Valtteri Bottas je však presvedčený, že v Mercedese mal rovnaké podmienky ako Hamilton a tím sa k nemu správal férovo. “Z celkového pohľadu by som povedal, že áno. Najmä na začiatku ročníkov, do takej polovice sezóny, to určite bolo veľmi férové.”

Mercedes vždy hlásal, že kým majú obaja piloti rovnaké šance, nebude uprednostňovať jedného pred druhým. “Ak sa vytvorila bodová priepasť, potom sa ľudia a tím prirodzene začali zamýšľať, že o šampionát zrejme zabojuje tento jeden pilot a nie ten druhý. Myslím, že podvedome to mení správanie niektorých ľudí, ich rozhodovanie a podobne.”

Prvý naozaj okatý pokyn, aby Valtteri Bottas pred seba pustil Lewisa Hamiltona, prišiel počas Veľkej ceny Ruska 2018. Hamilton vďaka tomu zvíťazil a po pretekoch mal už v šampionáte 50-bodový náskok pred Sebastianom Vettelom. Brit následne na tlačovke uviedol, že by nemal problém niekedy túto službičku Bottasovi vrátiť, aby nezostal ukrátený o jeden triumf, no to sa napokon nikdy nestalo.

“Zažil som niekoľko veľmi jasných prípadov, keď som sa ocitol v podpornej pozícii. Prvýkrát sa to stalo azda v roku 2018. Akceptovať to bolo veľmi ťažké,” priznáva Valtteri Bottas. “Bolo to tvrdé. Nebolo to pre mňa dobré z psychického pohľadu. Až časom to začnete akceptovať, ak bodovo zaostávate.”

Tieto časy sa už azda skončili. Teraz bude rodák z Nastoly tým skúsenejším pilotom. V Alfe Romeo mu bude robiť kolegu mladý Kuan-jü Čou. Chystá sa Bottas prevziať v stajni pozíciu lídra? “Rozhodne. Je to jeden z hlavných dôvodov, prečo som spravil túto zmenu a myslím si, že ma to bude baviť. Rozhodne som pripravený prevziať túto zodpovednosť. Je šialené pomyslieť si, že toto je moja desiata sezóna v F1. Určite dokážem v Alfe dobre zužitkovať všetko, čo som sa naučil v Mercedese a Williamse.”

Súvisiace články

Diskusia