logo F1online.sk

Abiteboul bol v Abú Zabí hosťom Red Bullu

Cyril Abiteboul
© Renault Sport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 12. 2021

Do konca roku 2018 dodával tímu Red Bull pohonné jednotky francúzsky Renault. Bolo to tak trochu talianske manželstvo, čo v tej dobe trefne znázornil seriál Drive to Survive. Nespokojnosť tímu okolo Christiana Hornera vyvrcholila až rozchodom týchto dvoch celkov a od roku 2019 už Red Bullu dodávala motory japonská Honda. Žiadna búrka však netrvá večne.

Prestrelky medzi Hornerom a vtedajším šéfom Renaultu Cyrilom Abiteboulom síce neboli také pikantné ako v tejto sezóne s Totom Wolffom, no aj tak pomohli medzi oboma celkami vyhĺbiť veľkú priepasť. Poslednou kvapkou bolo, keď Parížan predložil lukratívnu ponuku Danielovi Ricciardovi, ktorému sľúbil plat 25 miliónov ročne. A presvedčil ho.

V Drive to Survive sa potom odohrala notoricky známa výmena medzi Hornerom a Abiteboulom: „Potrebuješ jazdca a motor,“ povedal so smiechom Abiteboul, na čo Horner kontroval: „Zostanú ti nejaké peniaze aj na motor alebo si všetko minul na jazdca?“

Smiať sa však napokon môže Horner. S Hondou to dotiahol až k titulu, aj keď Ricciarda nedokázal ani za tri roky obstojne nahradiť. Abiteboula naopak o dva roky neskôr z Renaultu vyhodili a odvtedy žije v anonymite. Videli sme ho nedávno v londýnskom tetovacom štúdiu, kde po vyše roku konečne naplnil stávku so svojim bývalým zverencom Danielom Ricciardom a nechal sa potetovať.

Čo je však možno ešte neuveriteľnejšie, 12. decembra bol hosťom Red Bullu v Abú Zabí a posledné preteky sezóny sledoval priamo z ich garáže.

„Musím sa priznať, bol som v Red Bulle,“ povedal Abiteboul. „Môžem to priznať, pretože ma tam videli. Je to v poriadku, vybral som to správne miesto.“

„S Red Bullom som pracoval. Ľudia si pamätajú naše rozdielnosti, no voči ich na výsledky orientovanej organizácii mám veľký rešpekt. Chcem to povedať, Renaultu niekedy chýbala tá vôľa a túžba zvíťaziť za každú cenu.“

„Keď vidím strategické rozhodnutia Helmuta Marka, spolu s Maxom a Hondou, ich realizáciu tímom v Milton Keynes pod Christianovým vedením, tak som rád, že to nakoniec prinieslo ovocie. Keď ste sledovali tie posledné minúty v Abú Zabí, môžete si povedať, že to tak nakoniec malo byť,“ dodal Abiteboul.