logo F1online.sk

Ralf Schumacher Mazepinovi radí radšej “skúsiť niečo iné”

Nikita Mazepin
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala23. 12. 2021

Nikita Mazepin si v tejto sezóne vypil krčah kritiky do dna a formuloví experti z padoku mu už čapujú druhú rundu. V rámci svojho posezónneho hodnotenia si na mladého Rusa posvietil Ralf Schumacher, ktorý mu odporúča, aby prehodnotil svoju kariéru vo Formule 1 a pohľadal si niečo, v čom mu to pôjde o čosi lepšie.

V tohtoročných kvalifikáciách sa len jednému pilotovi ani raz nepodarilo poraziť tímového kolegu. Nikita Mazepin ťahal v Haase za kratší koniec vo všetkých dvadsiatich kvalifikáciách, v ktorých obaja zajazdili aspoň jedno merané kolo. Mick Schumacher v priemere našiel o 0,659 sekundy viac ako Mazepin, čo je takmer najvyššia hodnota v celom štartovom poli. Väčší náskok mal už len Pierre Gasly pred Júkim Cunodom (0,729s).

Verdikt Ralfa Schumachera po Mazepinovej prvej sezóne vo Formule 1 je jasný; Rus nemá v kráľovnej motoršportu čo hľadať. “Vo Formule 2 bol Mazepin určite dobrým jazdcom, ale tento rok sa začal posúvať nesprávnym smerom. V skutočnosti by mal robiť niečo iné. Nemusí pretekať zrovna vo Formule 1,” uviedol pre nemeckú Sky.

Schumacher volí takéto prísne vyjadrenia azda aj kvôli svojmu synovcovi Mickovi, ktorý sa popri Mazepinovi nemôže posúvať dopredu tak rýchlo, ako by si želal. Z telemetrie a dát kolegu toho totiž až tak veľa vyčítať nemôže, keďže ten je permanentne pomalší. A takýmto spôsobom sa ani Haas neposúva dopredu tak rýchlo, ako by mohol.

“Potrebuje niekoho, kto mu bude vedieť pomôcť,” zdôrazňuje víťaz šiestich veľkých cien F1. “Potrebuje niekoho, kto s ním bude spolupracovať, aby tím posúvali dopredu a aby Mick nebojoval v tejto vopred prehranej bitke sám.” Platí totiž, že aj mladí jazdci by “s pribúdajúcimi skúsenosťami mali posúvať tím vpred”.

V budúcej sezóne však budú Mazepin so Schumacherom opäť kolegami, a tak zrejme aj o rok bude stajňu výsledkovo ťahať vpred práve syn sedemnásobného majstra sveta. Prídu konečne aj prvé body? “To závisí od toho, čo mu Haas poskytne. Až potom to bude na ňom, aby to využil.”