logo F1online.sk

Keď Gasly prišiel do Ugandy hľadať sponzora

Pierre Gasly
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala23. 12. 2021

Pretekať vo svete motoršportu, najmä v medzinárodných šampionátoch, kladie veľké nároky na peňaženky pretekárov. Tí sa mnohokrát musia uchýliť aj k tomu, že si podajú ruky s neznámym či pochybným sponzorom, a to niekedy celkom nevyjde. Pierre Gasly sa takto popálil pred jeho druhou kompletnou sezónou v GP2.

Gasly strávil ročník 2015 v tíme DAMS, s ktorým obsadil v šampionáte jazdcov ôsme miesto. V snahe zostať v GP2 ešte ďalší rok sa chcel dohodnúť s Premou, no to nebolo len tak. Francúzsky mladík musel nájsť financie na celý ročník.

Medzičasom sa mu ozval potenciálny partner z Ugandy a prisľúbil mu, že ho podporí v jeho ďalšej sezóne. A tak sa za ním Pierre Gasly vybral. “Počas mojej sezóny v GP2 som potreboval nájsť sponzorov a absolvoval som výlet do Ugandy,” vysvetľoval pred pretekmi v Abú Zabí. “Mal som sa stretnúť s chlapíkom, ktorý ma chcel sponzorovať. Ja som potreboval rozpočet, aby som mohol pretekať s Premou.”

“To bolo počas prezidentských volieb, takže v krajine bola dosť vysoká pravdepodobnosť, že prepukne povstanie. Ak som však chcel pretekať s Premou, potreboval som nájsť peniaze. Tak som tam šiel,” ozrejmil.

Pre takého mladého jazdca to bol nevšedný zážitok. “Vtedy som mal možno devätnásť rokov. V priebehu 24 hodín sme sa rozhodli zajednať si letenky, prísť tam na dvanásť hodín a stretnúť sa s týmto neznámym chlapíkom, ktorého sme, žiaľ, nestretli. Vôbec sa neukázal a my sme nedostali tie peniaze!”

Pierrovi Gaslymu sa teda v Ugande nepodarilo zohnať sponzora, no z východnej Afriky si odnášal niečo iné. Životnú skúsenosť, na ktorú tak skoro nezabudne. Všetko v Ugande totiž vyzeralo úplne inak, než na čo bol zvyknutý.

“Bolo to ozajstné dobrodružstvo, pretože od začiatku až do konca nešlo nič podľa plánu. Šiel som tam s mojou mamou a chvíľami sme si mysleli, že sa už nikdy nevrátime späť do Európy,” prezradil Gasly.

V niektorých chvíľach mu istotne nebolo všetko jedno. “Vidieť tú chudobu a podmienky, v ktorých tam ľudia žijú, bolo neuveriteľné. Prechádzali sme cez niečo podobné, ako sú v Brazílii slumy. To vás prinútilo uvedomiť si, ako sa žije na niektorých miestach vo svete, ako chudoba ovplyvňuje týchto ľudí.”

“Domov som sa vrátil bez peňazí. V skutočnosti som prerobil na letenkách. Ale bola to dobrá životná skúsenosť,” hľadal pozitíva Gasly, ktorému sa napokon podarilo zohnať rozpočet. Ba čo viac, v sezóne 2016 vyhral s Premou celý šampionát.

Súvisiace články