logo F1online.skF1online.sk

Je suis Latifi: Čaká ho desať rokov útokov ako Tima Glocka?

Nicholas Latifi
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala14. 12. 2021

Nicholasa Latifiho na sociálnych sieťach nečakajú príjemné týždne. Časť fanúšikov ho priamo obviňuje z toho, že Lewisovi Hamiltonovi vzal majstrovský titul a v komentároch pod jeho príspevkami a istotne aj v súkromných správach mu to poriadne vytmavujú.

Kanaďanova nehoda pár kôl pred koncom Veľkej ceny Abú Zabí spôsobila, že na trať vyšlo bezpečnostné vozidlo. Po ňom Hamiltonov náskok úplne zmizol, Verstappen nasadil čerstvú zmes — čo si Hamilton dovoliť nemohol bez toho, aby nespadol za Verstappena, zas až taký náskok nemal — a riaditeľ pretekov stiahol bezpečnostné vozidlo zrejme o kolo skôr, ako podľa správnosti mal.

Christian Horner po pretekoch dokonca žartovne vyhlásil, že Latifimu zabezpečí celoživotnú zásobu energetických nápojov. Nebyť totiž pilota Williamsu, nemuselo sa stať nič z kontroverzie, ktorá nasledovala a Verstappen by v šampionáte obsadil len druhé miesto.

A Nicholas Latifi si to na sociálnych sieťach pekne “vyžral”. Časť fanúšikov ho obviňuje z rasizmu, z toho, že havaroval naschvál a nechal sa uplatiť Red Bullom, alebo sa bez srandy pýtajú, načo na konci pretekov bojoval s Haasom o pätnáste miesto. To všetko je popretkávané urážkami a neraz sa medzi nimi objaví aj prianie smrti. Súdny človek si ťuká na čelo a uvažuje, kde sa všetci tí ľudia berú…

“Dnes Latifimu prišla kopa strašných správ. Nech si už myslíte o výsledkoch čokoľvek, rozhodne to nebola jeho chyba. Všetci by sa mali zamyslieť a upokojiť sa,” uviedol reportér F1 Will Buxton.

Nicholas Latifi dokonca pod náporom nenávistných správ od rozzúrených fanúšikov radšej zmazal posledný príspevok zo svojho Instagramu, v ktorom sa lúčil s Georgeom Russellom. Namiesto štandardných pár stoviek komentárov si ich tu našiel niekoľko desiatok tisíc. Následne sa ospravedlňoval za to, že spôsobil v závere nehodu.

“Nikdy som to nemal v úmysle a môžem sa len ospravedlňovať za to, že som to ovplyvnil a vytvoril túto príležitosť. Spravil som chybu,” kajal sa Nicholas Latifi. “Avšak strašne sme sa trápili s priľnavosťou v ďalšej sekvencii zákrut, najmä tam, kde som napokon aj vyšiel z trate.”

“Celý víkend mi tá zákruta prišla ťažká. Pridali sa k tomu špinavé pneumatiky, turbulentný vzduch a spravil som chybu. Až dovtedy som si neuvedomoval, aká je situácia v pretekoch. Samozrejme, nikdy som nemal v úmysle to nevedomky ovplyvniť, ale spravil som chybu a zničil si preteky,” vysvetľoval.

Prípad Nicholasa Latifiho sa veľmi podobá na to, čo sme videli po sezóne 2008 v podaní Tima Glocka. Našťastie Latifiho nemusel z okruhu na letisko sprevádzať policajný sprievod ako po Brazílii Glocka, avšak už teraz je na základe komentárov zrejmé, že niektorým bude ležať v žalúdku ešte poriadne dlho. Rodine Tima Glocka chodili nenávistné listy aj roky po finále ročníka 2008.

Nemôžeme mať veľké očakávania od nevyrovnaných ľudí, ktorí sa skrátka nedokážu na vec pozrieť ani trochu z nadhľadu, vo všetkom vidia rasizmus a za klávesnicou niekomu želajú smrť, že si uvedomia, aké bizarné sú ich názory.

Azda aspoň my ostatní si uvedomujeme, že Hamiltona o titul nepripravil “rasistický” Latifi a ani jeho nehoda, že treba súperiť aj o to pätnáste miesto, že nemusí byť všetko o úplatkoch, ale niekedy sa skrátka pod tlakom objaví úprimná chyba, ktorá však môže mať ďalekosiahle následky.

My zatiaľ dúfame, že Michael Masi nemá účty na sociálnych sieťach.

Súvisiace články

Diskusia