logo F1online.sk

Brawn upozorňuje titulových ašpirantov, aby neprekročili hranice

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 12. 2021

Za nami je šialená Veľká cena Saudskej Arábie a pred nami možno ešte šialenejšia Veľká cena Abú Zabí. Čo prinesie? Bude to kontroverzný záver sezóny alebo športové vyvrcholenie jednej z najúchvatnejších sezón za dlhé roky? Nuž, Ross Brawn má jasno v tom, čo by rád videl.

„Tento šport mal v tomto roku všetko a v nedeľu nám toho dal ešte viac,“ napísal šéf Formuly 1 pre oblasť motoršportu vo svojom tradičnom stĺpčeku. „Toľké intrigy, toľko napätia, toľko súbojov medzi ašpirantmi na titul. Bolo to senzačné.“

„Myslím, že je to 47 rokov, kedy sme naposledy išli do posledných pretekov s tým, že kandidáti na titul sú bodovo úplne vyrovnaní. Asi každý chce v Abú Zabí vidieť fantastický súboj.“

„Bude to ťažké. Ani jeden z nich neodovzdá centimeter zadarmo, ale chceme naozaj športový boj. Nechceme prekročiť hranicu, nechceme aby o titule rozhodli komisári a potom to skončilo niekde na odvolacom súde alebo kdekoľvek. Musí to skončiť na trati v Abú Zabí a nech vyhrá ten lepší,“ hovorí Brawn.

Ten sa tiež vo svojom sumáre zastal „svojich ľudí“. Pod paľbou bol po saudskoarabskom víkende najmä Michael Masi, ktorý podľa viacerých urobil niekoľko netradičných a kontroverzných úkonov. Podľa Brawna však bolo všetko v poriadku.

„Rád by som zložil poklonu riaditeľovi pretekov Michaelovi Masimu, ktorý dobre zvládol extrémne náročné preteky. Viem, že niektorí ľudia považovali jeho rozhodnutia za kontroverzné, ale ja nie,“ píše Brawn.

„Situácia okolo Maxa a Lewisa pri reštarte, kedy Michael odporučil výmenu pozícií na úkor Estebana a Lewisa, bola zvládnutá dobre, nakoľko alternatívou bolo nahlásiť to športovým komisárom, čo mohlo skončiť časovou penalizáciou.“

„Myslím, že Michael sa s tým vysporiadal pragmaticky. Takáto debata prebieha v pretekoch niekoľkokrát. Ak sa jazdec dostane pred niekoho neférovým spôsobom alebo sa nebráni férovo, riaditeľ pretekov tímu povie, aby to napravil,“ hovorí Brawn.

„Niektorí ľudia si myslia, že uzatváral dohody, no tak to nebolo. Bolo to jednoduché, buď akceptujete rozhodnutie riaditeľa pretekov a dopredu viete výsledok alebo sa to posunie komisárom, aby to vyriešili,“ uzavrel Brawn.

Súvisiace články