logo F1online.sk

Verstappen šiel ako diabol, o pole position sa pripravil po náraze do bariéry

Max Verstappen
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala4. 12. 2021

Pri poslednom kole Maxa Verstappena mnohí fanúšikovia ani nedýchali. Max Verstappen zvŕtal svoj monopost, akoby od toho závisel jeho život. Už v prvom sektore dostal zodvihnutý varovný prst, keď pohladkal bariéru, no udržal to a zajazdil dva fialové sektory. A všetko naznačovalo tomu, že to zopakuje aj v záverečnom. V poslednej zákrute však spravil chybu, trafil bariéru, zlomil si zavesenie a Lewisovi Hamiltonovi daroval pole position.

Mohlo byť z toho kolo roka podobné, ako v Singapure 2018 predviedol Lewis Hamilton. Nakoniec zostala Red Bullu v ústach len trpká pachuť a vedomie, že práve v tejto chvíli sa Max Verstappen mohol pripraviť o majstrovský titul. Štartovať z pole position totižto bude veľmi výhodné.

Pole position však patrí Lewisovi Hamiltonovi, ktorý si ju napokon vybojoval o 0,111 sekundy pred Valtterim Bottasom. Max Verstappen skončil až na tretej priečke so stratou 142 tisícin sekundy a dokonca mu hrozí, že o päť miest ešte v nedeľu príde. Všetko bude závisieť od toho, v akom stave je po nehode jeho prevodovka. Za jej výmenu by Verstappen dostal trest.

Mercedes tak má pozíciu na trati aj strategickú výhodu, keďže Sergio Pérez opäť nedokázal zamiešať kartami. Red Bull môže tešiť aspoň fakt, že Lewis Hamilton v Q2 odjazdil na stredne tvrdej zmesi o štyri kolá viac, a tým pádom bude mať o štyri kolá staršie pneumatiky na štarte.

Spomínaný Sergio Pérez nedokázal poraziť ani Charlesa Leclerca. Na kolegu stratil takmer polovicu sekundy a ak by Verstappen dokončil posledné kolo, jeho manko by sa pohybovalo až niekde na úrovni ôsmich desatín. Pierre Gasly bol na jeho úrovni, keď ich delilo len 0,002 sekundy a bude štartovať šiesty.

Siedme miesto patrí Landovi Norrisovi pred Júkim Cunodom, ktorý potvrdil skvelé tempo AlphaTauri. Do prvej desiatky sa ešte vošli Esteban Ocon a Antonio Giovinazzi.

V dnešnej kvalifikácii sme okrem nehody Maxa Verstappena videli viacero menších incidentov. V druhej časti Carlos Sainz stratil kontrolu nad svojím autom, ktoré si to nasmerovalo smerom k bariére. Našťastie si poškodil len koncovú lištu zadného krídla, no následne už monopostu neveril a takmer havaroval opäť. V Q2 tým pádom vypadol z posledného miesta bez riadneho času.

V sobotu sme videli aj ťukanec Antonia Giovinazziho s bariérou a menšiu kolíziu medzi Valtterim Bottasom a Kimim Räikkönenom. Komisári už počas kvalifikácie ozrejmili, že incident nebudú prešetrovať.

Aston Martiny zažili katastrofálnu sobotu a vypadli už v prvej časti kvalifikácie. Vettel mal však pocit, že zajazdil lepšie kolo. Keď mu inžinier oznámil, že je len sedemnásty neveriacky zvolal: “Čože?!”

Image