logo F1online.sk

Andretti: Mysleli sme si, že dohoda je hotovou vecou

Alfa Romeo, ilustračné
© Twitter/Alfa Romeo Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 11. 2021

Michael Andretti sa v tomto roku pokúšal prevziať spoločnosť Sauber. Tá je momentálne vo vlastníctve investičnej skupiny Islero, ktorú kontroluje švédsky miliardár Finn Rausing. Ten bol predaju Islera naklonený a v jednom momente to vraj naozaj vyzeralo tak, že sa to podarí. Napokon to však nevyšlo, z čoho bol Andretti skutočne veľmi sklamaný.

Svojho veľkého sna sa však syn majstra sveta z roku 1978 Maria Andrettiho vzdať nechce, hoci aktuálne to na trhu nevyzerá príliš optimisticky.

„Je to najväčšia motoristická séria na svete a našej značke mohla priniesť zázraky,“ povedal Michael Andretti pre RACER Online Race Industry Week, na ktorý odkazuje RacingNews365.com. „Vďaka Formule E a Extreme E sme medzinárodnou značkou, no Formula 1 je úplný vrchol, takže som o ňu mal vždy záujem.“

„Bolo veľkým sklamaním, že sa to nepodarilo dať dohromady. Hovorili sme si, že nás od dohody delí 48 hodín. Stále by som to veľmi rád urobil, no príležitosti sa už len zmenšujú a zmenšujú. Tímy v súčasnosti nie sú na predaj. Musíme počkať a uvidíme, čo sa stane v budúcnosti, ale stále máme záujem.“

„Formula 1 je vrchol pretekárskeho športu a ako som už povedal, pre našu značku by to bolo niečo ohromné. Dostalo by nás to na tú najvyššiu možnú úroveň,“ hovorí Andretti.

Pokiaľ ide o rokovania so súčasnými majiteľmi Sauberu, povedal: „Niekedy v máji sa to začalo rozbiehať, v auguste sa to celé zbláznilo a v septembri to už išlo na plné obrátky. V tom čase sme si mysleli, že dohoda je hotovou vecou a treba len doladiť detaily, no nakoniec na nás spadli veci, ktoré znamenali, že to nakoniec nevyšlo,“ povedal Andretti.

Cesta k vlastníctvu nejakého tímu Formuly 1 je v súčasnosti zarúbaná. Záujem tu nepochybne je a sponzori sú takisto ochotnejší než kedykoľvek predtým, no je to exkluzívny klub. Buďto potrebujete 200 miliónov dolárov ako „vstupenku“ a potom ďalšie stovky na budovanie infraštruktúry alebo musíte prevziať niektorú zo súčasných stajní. Tie však aktuálne nie sú príliš na predaj, keďže si majitelia uvedomujú ich rastúcu hodnotu.

„Vždy existuje nejaký plán B alebo plán C, tlačíme na to, ako sa len dá. Uvidíme, čo sa stane,“ povedal Andretti. „Neplánujem to vzdať. Môžu sa objaviť príležitosti, ktoré momentálne nie sú k dispozícii a my ich budeme hľadať.“

Súvisiace články