logo F1online.skF1online.sk

Vasseur nechce prezradiť dĺžku zmluvy Čoua, s Pourchairom naďalej počíta

Frédéric Vasseur
© Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 11. 2021

Začiatok novej éry v tíme Alfa Romeo. V budúcom roku dôjde v Hinwile k úplnej obmene jazdeckej zostavy, pričom tento týždeň o svoje miesto definitívne prišiel Antonio Giovinazzi, ktorý sa po troch rokoch lúči s Formulou 1. Nahradí ho Číňan Kuan-jü Čou, ktorý so sebou celkom iste prinesie aj „mešec dukátov“, ktoré tento tím veľmi potrebuje.

„Spolupracovali sme s Antoniom tri roky. Treba tiež povedať, že Čou mal veľmi dobrú sezónu vo Formule 2 a stále je v hre o titul. Je to taktiež vynikajúca príležitosť pre nás ako tím, pre našu spoločnosť, sponzorov aj Formulu 1 ako takú. Môžeme sa otvoriť úplne novému trhu v Číne,“ povedal Vasseur pre Auto Motor und Sport.

Aké boli vlastne možnosti Alfy Romeo? Treba povedať, že o mene tímového kolegu Valtteriho Bottasa sa špekulovalo dlho. Na stole bolo zotrvanie Giovinazziho, ale aj mladé mená ako Piastri alebo Čou. V čase rokovaní o odpredaji Sauberu sa skloňovalo aj meno Coltona Hertu.

„Samozrejme, že sme rokovali s Antoniom, tiež s niektorými ďalšími skúsenými pretekármi na trhu. Koniec koncov, presne to je moja práca. Mám však dobrý pocit z kombinácie mladosti a skúsenosti, ktorá je u nás už takou tradíciou. Najprv to boli Ericsson a Leclerc, potom Räikkönen a Giovinazzi. Mladosť a skúsenosť je dobrá kombinácia,“ povedal Vasseur.

„Musíte sa pozrieť aj na to, aké sú okolnosti u ostatných pilotov. Napríklad Piastri má kontrakt s tímom Alpine. Zrejme by sa nám ho nepodarilo získať na viac ako jeden rok. Ja som chcel mať voľnú ruku a otvorené možnosti smerom do budúcna,“ dodal Vasseur.

Ten však nechcel prezradiť, či Čou podpísal s tímom viacročný kontrakt. Pritom táto informácia nás veľmi zaujíma, keďže sa špekulovalo, že Vasseur hľadá len ročnú „záplatu“ a v ročníku 2023 už bude v kokpite Alfy Romeo sedieť Théo Pourchaire.

„Necháme si to pre seba,“ odpovedal Vasseur na otázku, či s čínskym mladíkom podpísal na viac rokov. Dostal tiež otázku, prečo nesiahol po samotnom Pourchaireovi, ktorý patrí do jazdeckej akadémie Sauberu.

„Vo Formule 2 jazdí v tejto sezóne fantasticky, ale má ešte len osemnásť rokov,“ odpovedal Vasseur. „Veľmi rýchlo sa presunul z F4, skrz F3 do F2. Prekvapili nás už jeho výsledky vo Formule 3. Extrémne rýchlo sa popasoval aj s Formulou 2, vyhral v Monaku a v kvalifikáciách sa zakaždým umiestňuje na popredných priečkach.“

„Podľa mňa sú jeho výkony pôsobivé, nechcem ho však dostať pod príliš veľký tlak. Bolo by veľmi riskantné ho posunúť hneď do Formuly 1. Ak by sa mu nevydarila prvá sezóna, mohlo by to preňho znamenať koniec kariéry. Théo potrebuje získavať skúsenosti, aby mohol urobiť ten finálny krok. V budúcom roku by vo Formule 2 mohol získať titul, potom sa uvidí. Zostáva na našom radare i v našom tíme,“ dodal Vasseur.

Súvisiace články

Diskusia