logo F1online.sk

Verstappen v Sao Paule nemal nárok, podľahol Hamiltonovi a jeho rakete

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala14. 11. 2021

Veľká cena Brazílie sa stala korisťou Lewisa Hamiltona, ktorý v sobotu i v nedeľu predviedol neskutočnú stíhaciu jazdu. Skvelá súhra sedemnásobného majstra sveta a monopostu W12 priniesla svoje ovocie. Odpovedať nedokázal ani Red Bull a Max Verstappen i napriek tomu, že Hamilton bol z kvalifikácie diskvalifikovaný a k tomu na štarte prišiel o ďalších päť miest.

Max Verstappen po strhujúcom súboji s úradujúcim majstrom sveta, ktorý na štarte stál na desiatom mieste, skončil len druhý tri sekundy pred Valtterim Bottasom a ďaleko za Hamiltonom. Red Bull je však s týmto výsledkom spokojný a sám Holanďan po pretekoch konštatoval, že viac toho spraviť nemohol. Mercedes bol skrátka prirýchly a jazdil v inej lige.

Lewis Hamilton sa tým pádom v šampionáte doťahuje na Maxa Verstappena a stráca už len štrnásť bodov.

A pritom sa to z pohľadu Red Bullu začalo tak dobre. Max Verstappen odštartoval ukážkovo a už v prvej zákrute sa dostal cez Mercedes Valtteriho Bottasa. Fín nezvládol ani ďalšie zákruty optimálne a po širokom výjazde ho predbehol aj Sergio Pérez. Razom bol Red Bull na prvých dvoch miestach.

Avšak vynikajúco, doslova učebnicovo odštartoval i Lewis Hamilton, ktorý sa v priebehu necelých štyroch kôl dostal z desiateho miesta na štvrté len dve sekundy za kolegu Bottasa. Ten v piatom kole poslúchol tímovú réžiu a Hamilton mohol začať stíhať dvojicu Red Bullov na čele.

Lando Norris sa na štarte pretekov pokúsil obehnúť Carlosa Sainza po vonkajšku, avšak Španiel sa nedokázal vyhnúť rýchlemu McLarenu, ktorý si už azda myslel, že je pred Sainzom a môže sa zaradiť. Norris dostal po kontakte defekt a spadol na posledné miesto. Tento incident zmaril Britove nádeje na dobrý výsledok.

V šiestom kole sa na trati objavil safety car. Na trati bolo veľa úlomkov z predného krídla Júkiho Cunodu a deflektorov Aston Martinu. Japonec sa v prvej zákrute pokúsil predbehnúť Lanca Strolla, no na vnútrajšku nebolo toľko miesta, koľko si predstavoval a došlo ku kontaktu.

Poradie počas fázy SC: VER, PER, HAM, BOT, LEC, SAI, VET, GAS, OCO, RIC.
Druhá desiatka: ALO, STR, GIO, MAZ, MSC, LAT, RAI, RUS, TSU, NOR

Reštart prebehol pokojne a až na úplný chvost sme nevideli žiadne zmeny pozícií, hoci vpredu sme čakali ďalší úder Lewisa Hamiltona. Ten vo vysielačke znel byť poriadne nabudený: “Povedzte Valtterimu, aby ma nasledoval. Dostaneme ich!”. Ako povedal Christian Horner, sedemnásobný šampión pôsobil “hrozivo”, no útok na Péreza mu pomerne dlho nevychádzal.

Mexičan sa ubránil ešte aj po pokuse o manéver v osemnástom kole, no v tom nasledujúcom už kapituloval. Od tejto chvíle si Verstappen s Hamiltonom na čele začali budovať náskok, pričom medzi sebou si udržiavali troj- až štvorsekundový rozostup.

Lewis Hamilton následne rozbehol zastávky v boxoch. V 26. kole zastavil on a hneď po ňom musel zareagovať i Max Verstappen, ak nechcel prísť o pozíciu v dôsledku pokusu o undercut. Holanďan sa úspešne ubránil i vďaka tomu, že Hamilton sa na trať vrátil za Danielom Ricciardom, čo ho zrejme stálo nejakú desatinku. “Dajte pozor, aby nás znova neundercutli,” upozornil inžiniera vo vysielačke.

Zastavil aj Sergio Pérez, hoci keby chvíľu vyčkal, mohol zužitkovať druhú fázu VSC v pretekoch. To sa okrem iných podarilo Valtterimu Bottasovi, ktorý aj pekne využil fakt, že prejazd boxami so zastávkou trvá počas VSC o jedenásť sekúnd menej. Pérez tým pádom spadol na štvrtú priečku.

V strede poľa sa nám poradie utriaslo podľa výkonnosti: Ferrari, Gasly, Ricciardo, ktorému do zastávky v boxoch robil spoločnosť aj Norris. Za nimi zviedli súboje Alpiny a Aston Martiny.

Po pokojnej fáze, ktorá trvala do 40. kola, nasledovali ďalšie zastávky v boxoch. Ako prvý žmurkol Max Verstappen, ktorý sa tým pádom ubránil pred prípadným pokusom o undercut Mercedesu. Strieborné šípy sa totižto len krátko pred tým pýtali Hamiltona, ktoré pneumatiky by chcel obuť na ďalší stint.

Bottas s pochybnosťami a Pérez bez pochybností nasledovali Verstappena prakticky hneď, Hamilton až o čosi neskôr. “Zahodili sme ľahko získané double,” kritizoval Bottas a spokojný nebol ani Hamilton: “Pýtal som si iné… nie. Nie.”

Po zastávke však Hamilton poriadne zatlačil na svojho súpera, ktorý mu nič nedaroval. V štvrtej zákrute ho vytlačil z trate a napokon z nej vyšiel aj on sám. Žiaľ, réžia nám ponúkla len záber z Verstappenovej zadnej kamery.

Hamilton dostal do vysielačky informáciu, že na celý súboj sa pozrú komisári, hoci tí uviedli len toľko, že ho zaznamenali. Napokon uzavreli celú vec bez vyšetrovania. “Samozrejme, kamarát. Samozrejme!” vyhlásil Hamilton vo vysielačke, keď sa to dozvedel.

Brit sa nevzdával a v 59. kole ukázal, čo je v ňom a čo je v jeho monoposte. Holanďana triumfálne predstihol v štvrtej zákrute, nedal mu absolútne žiadnu šancu. Odvtedy už Verstappen Hamiltona nevidel. Brit zapol forsáž a stretli sa až na pódiu.

Toto Wolff bol vo vytržení a vo vysielačke dokonca nabádal Valtteriho Bottasa, aby zabral a aj on Verstappena predbehol. To sa mu nepodarilo, keďže v čase Wolffovej vysielačky strácal okolo desať sekúnd.

Za pódiovými pozíciami skončil dnes dosť nevýrazný Sergio Pérez, pri ktorom však treba uznať, že mu preteky pokazila fáza virtuálneho bezpečnostného vozidla, vďaka ktorej ho predbehol Bottas. Pérez v závere zachránil Red Bullu aspoň jeden bod, keď zajazdil najrýchlejšie kolo pretekov.

Charles Leclerc a Carlos Sainz vytvorili dvojičku, ktorá prakticky celé preteky kontrolovala stred poľa z piatej a šiestej priečky. Súperom vzadu nedalo Ferrari žiadnu šancu a napokon ako jediné nenafasovalo od Mercedesov a Red Bullov celé kolo.

Pierre Gasly bol akousi spojkou medzi Ferrari a zvyškom stredu poľa. Chvíľami sa bránil pred McLarenom, chvíľami pred Fernandom Alonsom z Alpinu, no nakoniec si siedme miesto statočne obhájil. Za ním skončili spomínané Alpiny, pričom body za ôsme miesto si odnáša Esteban Ocon.

Bodoval aj Lando Norris, ktorý doplatil na defekt v prvom kole. Kvôli nemu odjazdil celé preteky fakticky na jednu zastávku.

V cieli sme nevideli dvoch pilotov. Lance Stroll odstúpil v dôsledku poškodenia monopostu po súboji s Júkim Cunodom, Daniel Ricciardo zas zaznamenal výpadok výkonu.

https://pbs.twimg.com/media/FELNOYkXMAQ7DQx?format=jpg&name=medium