logo F1online.sk

Súboj Verstappen vs. Hamilton: Čo naň hovoria piloti a čo Verstappen?

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 11. 2021

Súboj Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona z Brazílie ešte väčšmi rozvíril už beztak búrlivé formulové vody, nuž nečudo, že sa táto téma objavila aj na štvrtkových tlačových konferenciách. Viacero pilotov malo vyjadriť svoj názor na vytlačenie Lewisa Hamiltona z trate. Aké sú teda ich verdikty?

Toto Wolff hneď po pretekoch označil rozhodnutie komisárov neudeliť Maxovi Verstappenovi penalizáciu, ba dokonca ho ani neprešetrovať, za smiešne. Možno k tomu prispel aj fakt, že v tom čase neboli dostupné zábery z čelnej palubnej kamery Maxa Verstappena, nuž keď sa konečne objavili, Mercedes požiadal o opätovné preskúmanie incidentu.

Udelenie prípadnej päťsekundovej penalizácie by mohlo mať vážne dôsledky v oboch šampionátoch, keďže Valtteri Bottas v nedeľu preťal cieľovú čiaru len približne tri sekundy za Maxom Verstappenom. Mercedes by tým pádom od zeleného stola mohol získať brazílske double.

Podľa Fernanda Alonsa sa Mercedesu nepodarí uspieť. “Nič by sa nemalo stať. Neviem presne, aké to bolo zlé, ale komisári uvážili, že by nemal dostať žiadnu penalizáciu, tak asi žiadna nepríde,” zamyslel sa s tým, že on sám nemá “žiaden názor” na to, kto má väčší podiel viny, “pretože postupom času sa to úplne mení”. Tým azda Španiel narážal na nekonzistentnosť pravidiel a ich vynucovania.

Sebastian Vettel zas vtipkoval, že súboj medzi Verstappenom a Hamiltonom nevidel, pretože strácal “aspoň jedno kolo”. Už vážnejším hlasom priznal, že aspoň čosi zo súboja sa k nemu predsa len dostalo. “Bojovali o prvú priečku, tak je samozrejmé, že to bol najväčší súboj z celých pretekov.”

A ako on vníma čoraz častejšie využitie práva na opakované posúdenie? “Nefigurujem v tom, ale myslím si, že je to trochu zbytočné. Čas plynie len jedným smerom, čo sa teda mení? Podľa mňa sa nič nemení. Myslím, že Lewis zajazdil skvelé preteky, vyhral, bol rýchlejší. To je všetko.”

Kimi Räikkönen súboj zhodnotil sebe svojským spôsobom. V skratke, no o to výstižnejšie. “Nebolo to nič šialené. Videl som veľa horších vecí.”

“Či už ten manéver bol v poriadku alebo nie, keď v tejto fáze bojujete o víťazstvo a titul, snažíte sa bojovať tak dlho, ako len viete, a spravíte maximum pre to, aby ste sa udržali na čele,” poznamenal Daniel Ricciardo. “Po tomto manévri skončili obaja mimo trate, takže možno už bol cez limit. Povedal by som, že bol pritvrdý, pretože ani jeden nezvládol tú zákrutu.”

Nuž a čo k veci hovorí ten najkompetentnejší? Max Verstappen si vraj opakované zábery neprezeral s tým, že predsa to bol on, kto sedel v monoposte. “Nemusel som pozerať zábery, pretože som bol v aute. Bol to dobrý súboj, oni vyhrali. Moje pneumatiky už boli zjazdené. Ak by som zatočil ostrejšie, roztočil by som sa až mimo trať.”

Z Red Bullu sa preto ozývalo, že ich prekvapil krok Mercedesu, ktorý požiadal o opakované posúdenie situácie. Verstappena vraj nie, no z prípadnej dodatočnej penalizácie si ťažkú hlavu nerobí. “Nie, až tak ma to neprekvapilo. A ani na to nemyslím. ‘Ak, ak, ak.’ Toto nie je koniec sveta.”

“Nečakám, že by k tomu došlo, pretože som mal zato, že to bolo férové, ale tvrdé pretekanie medzi dvoma chlapíkmi, ktorí bojujú o titul. Nemohol byť z toho ľahký predbiehací manéver, pretože ja taký nie som a nemyslím, že by ste mali byť takí, keď bojujete o titul.”

“Bojovali sme tvrdo, v zákrute sme brzdili neskoro, pneumatiky boli dosť zničené. Ak by ste zatočili doľava o čosi agresívnejšie, roztočili by ste sa a skončili mimo trate. Preto sme tými pilotmi my, snažíme sa udržať auto pod kontrolou,” podotkol priebežný líder šampionátu.

Ak by Red Bull po dodatočnom prešetrení dostal trest, Max Verstappen by v šampionáte prišiel o tri body. To by mohlo mať v Abú Zabí vážne konzekvencie. “Nemyslím na to, pretože také veci nemám vo svojich rukách. Ja som pilot a musím sa koncentrovať na to, čo sa deje na trati.”