logo F1online.sk

Sobotný šprint a nedeľná pole position pre Valtteriho Bottasa

Valtteri Bottas
© Twitter/Valtteri Bottas
Milan Kubala
Milan Kubala13. 11. 2021

Sobotné dianie na Interlagose ukázalo, že šprintová kvalifikácia nemusí byť ten úplne najhorší nápad. Vďaka deviatim pilotom štartujúcim na mäkkých pneumatikách a Lewisovi Hamiltonovi štartujúcemu z posledného miesta, to bolo veľmi akčných 24 kôl. Prvé miesto a nedeľná pole position patrí Valtterimu Bottasovi, ktorému za tento výkon určite patrí pochvala. Druhý skončil Max Verstappen a tretí Carlos Sainz.

V šprintoch sme boli doteraz zvyknutí hlavne na stredne tvrdé pneumatiky, v Brazílii sa to však zmenilo. Softy obulo presne deväť pilotov, vrátane Bottasa, Gaslyho a Sainza, ktorí štartovali v najlepšej päťke. A tento ťah sa dvom z nich vyplatil. Verstappena hneď na štarte predbehol Bottas a v brzdení do štvrtej zákruty i Sainz.

Nie práve najlepšiu internú situáciu v tíme Alfa Romeo nevylepšil incident medzi Kimim Räikkönenom a Antoniom Giovinazzim, po ktorom skončil Iceman v hodinách a mimo trate.

Verstappen sa po neučesanom štarte vrátil do pretekov, keď v 3. kole s využitím DRS predbehol Sainza a začal prenasledovať Bottasa. Dopredu sa veľmi rýchlo posúval aj Hamilton, ktorý vo 8. kole predbehol Alonsa a dostal sa na jedenáste miesto.

Bitka sa rozhorela aj v strede poľa. Sainz sa musel brániť útokom Sergia Péreza a Charles Leclerc odolával ofenzíve Landa Norrisa. Britský mladík v službách McLarenu bol v 9. kole napokon úspešný.

V polovici šprintu sme očakávali, že mäkké pneumatiky začnú strácať dych, no opak bol pravdou. Verstappen sa nedokázal dostať do DRS dosahu Valtteriho Bottasa a Pérez sa naďalej trápil za Sainzom. Uviazol aj Lewis Hamilton, ktorého progres sa spomalil. Ocitol sa v DRS-vláčiku za Ricciardom, Vettelom, Oconom a Gaslym. V 13. kole však prekonal pilota McLarenu a krátko na to aj Vettela.

V 14. kole sa ľady pohli aj na čele a zrýchľujúci Verstappen po prvýkrát otvoril svoje zadné krídlo. V tom čase malo toto duo na tretieho Sainza náskok už štrnásť sekúnd.

Tempo však zvyšoval i Hamilton, ktorý sa medzi 16. a 21. kolom dostal cez Ocona, Gaslyho a Leclerca. V nájazde do posledného kola prekonal i Norrisa a skončil na vynikajúcom piatom mieste. Do nedeľných pretekov tak odštartuje z desiateho miesta.

Taká spokojnosť už nebude vládnuť v Red Bulle. Max Verstappen napokon svoju ofenzívu nedotiahol do úspešného konca a skončil druhý. Na druhej strane to však znamená ďalšie dva body k dobru v boji o titul. Sergio Pérez ani dnes nevystúpil zo svojho tieňa, keď nestačil na Carlosa Sainza na mäkkých pneumatikách. Španiel si tak na svoje konto pripísal posledný bod.

Z pole position teda v nedeľu odštartuje Valtteri Bottas, ktorý ešte môže Red Bullu pripraviť horúce momenty. Fínsky pretekár odštartoval na mäkkých pneumatikách veľmi dobre a vedenie si do konca šprintu aj podržal.

Najlepšiu desiatku doplnili od štvrtého miesta nižšie Pérez, Hamilton, Norris, Leclerc, Gasly, Ocon a Vettel.

FOM