logo F1online.sk

Mazepin: Na Interlagose som nejazdil ani virtuálne

Nikita Mazepin
© Twitter/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 11. 2021

Ázijské a americké podujatia sú pre nováčikov zakaždým o niečo náročnejšie. Väčšina z nich strávila najdôležitejšiu časť juniorskej kariéry v Európe a nemajú skúsenosti s okruhmi ako Austin, Mexiko či Sao Paulo. Tieto trate si preto vyžadujú intenzívnejšiu prípravu na simulátore, no ani takú vymoženosť niektorí nemajú.

Pilot Haasu Nikita Mazepin má v tomto smere dosť veľký problém, keďže nemá prístup na simulátor. Už v skoršej fáze sezóny prezradil, že napríklad portugalské Portimao sa učil doma. Podobne na tom bol aj teraz pred Brazíliou, kde taktiež ešte nikdy predtým nejazdil.

„Brazília je pre mňa trochu odlišná výzva, keďže som na tejto trati nikdy nebol a nanešťastie som neabsolvoval ani žiadne virtuálne kolá,“ povedal novinárom v Brazílii Nikita Mazepin. „Určite je to náročná trať a dostať sa tu do tempa vyžaduje viac ako jeden tréning. Budem sa s tým však musieť vysporiadať.“

„Bude to asi o trochu ťažšie než by mi bolo milé, ale taká je v súčasnosti realita. Dúfajme, že v budúcom roku sa to zmení.“

„Ak by som mal povedať, koľko videí na YouTube z Interlagosu som videl, tak asi úplne najviac spomedzi všetkých ostatných okruhov,“ dodal Mazepin.

Nebude to teda pre ruského mladíka ľahká úloha. Vo štvrtok absolvoval tradičný track walk so svojim tímom, v piatok ho čaká jeden tréning a hneď potom kvalifikácia. To je naozaj málo priestoru na poriadnu prípravu.

„Podľa mňa je tento šprintový formát skvelý. Užíval som si ho v Silverstone aj na Monze, čo sú okruhy, ktoré sú mi z mojej skoršej kariéry známe,“ povedal Mazepin.