logo F1online.sk

Bottas priznáva: Na štarte som si mohol počínať inak

Valtteri Bottas
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 11. 2021

Valtteri Bottas zožal za svoje počínanie na štarte Veľkej ceny Mexika veľkú kritiku. Príliš zhovievaví k nemu neboli ani Toto Wolff či Lewis Hamilton. Fínsky pretekár s týždňovým odstupom priznáva, že si možno mohol počínať inak.

Lewis Hamilton napríklad povedal, že jeho tímový kolega „nechal otvorené dvere“ pre Maxa Verstappena. Toto Wolff prehlásil, že niečo také by sa „nemalo stávať“.

Napokon aj sám Valtteri pred novinármi v Brazílii priznal, že sa to dalo urobiť aj lepšie. „Som k sebe veľmi úprimný a keď sa ohliadnem späť, zrejme som to mohol urobiť inak, aj keď sa to pri spätnom pohľade ľahko hovorí. V danom momente som však cítil, že robím správne rozhodnutie,“ povedal Bottas.

„Možno existoval spôsob, ako Maxa zablokovať alebo mu zabrániť zaútočiť z vonkajšej strany, aj keď zrejme by tým pádom mal šancu na tej vnútornej. Neviem. V danom momente som sa snažil urobiť to najlepšie, ako viem. Samozrejme, že som sledoval opakované zábery a ak by som bol znovu v tej istej situácii, možno by som mohol odviesť lepšiu prácu, a možno nie,“ povedal Bottas.

Šéf traťových inžinierov Mercedesu Andrew Shovlin novinárom povedal, že nájsť si po štarte tú správnu pozíciu je v realite vždy náročnejšie. Jazdci môžu dookola rozoberať svoju stratégiu, no keď príde na „lámanie chleba“, nie je vôbec jednoduché urobiť to najlepšie rozhodnutie.

„Jazdci sa spolu samozrejme bavia o spoločnej choreografii. Realita je však taká, že akonáhle zhasnú červené svetlá, je veľmi zložité držať sa plánu, pretože to nikdy nie je také ako ste si prestavovali,“ povedal Shovlin.

Aj hlavný stratég tímu James Vowles v brífingu Mercedesu po Veľkej cene Mexika povedal, že úlohou Valtteriho Bottasa bolo poskytnúť zákryt Lewisovi Hamiltonovi. Sedemnásobný šampión však mal lepší štart než jeho tímový kolega. Keď Valtteri urobil po štarte pohyb smerom doprava v snahe ísť „naproti“ Lewisovi, otvoril tým dvere Maxovi Verstappenovi na vonkajšej strane.

„Bola to skoro až naša smola, že Lewis sa lepšie odpichol než Valtteri. Nikto z nich sa vlastne neodpichol zle, ale Lewis mal dobrý štart, vďaka čomu sa dostal vedľa Valtteriho. Nebol teda schopný zavesiť sa zaňho,“ hovorí Shovlin.

„Samozrejme, že ak sa na to pozeráte z iného uhla, je veľmi jednoduché povedať, čo mohli urobiť inak, aby Maxovi zabránili preniknúť z vonkajšej strany. Vedeli sme, že v prvom kole budeme zraniteľní, no nakoniec to nebolo pre zlý štart, ale jednoducho preto, ako to celé vypálilo. Skrátka neboli schopní ho zablokovať,“ povedal Shovlin, ktorý tiež vyzdvihol brzdný výkon svojho soka.

„Nemyslím si, že sme boli v prvej zákrute takí dobrí na brzdách ako oni. Max odviedol v tomto smere veľmi dobrú prácu. Koniec koncov, toto bola ďalšia oblasť, v ktorej sme boli trochu slabí,“ povedal Shovlin.

Súvisiace články