logo F1online.sk

V Brazílii bude mať premiéru nová grafika F1. Vyzdvihne hybridné pohonné jednotky

Formula 1
© Formula1.com
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko11. 11. 2021

Formula 1 odhalila pred Veľkou cenou Brazílie 2021 novú grafiku, ktorá odkazuje na úsilie vyrábať plne udržateľnú hybridnú pohonnú jednotku v roku 2025. Tešiť sa na ňu môžeme už v priebehu nadchádzajúceho pretekového víkendu.

Grafika nám vyzdvihuje tzv. hybridnú éru Formuly 1, ktorá odštartovala prvou generáciou hybridného motora, od roku 2014. Pre F1 je však z pohľadu predstavenia novej pohonnej jednotky kľúčovým práve rok 2025.

Nový motor bude predstavovať druhú generáciu hybridnej pohonnej jednotky, ktorá bude uhlíkovo neutrálna a bude poháňaná pokrokovým udržateľným palivom.

Ako uvádza F1 na svojom oficiálnom webe, rozhovory s palivovými spoločnosťami o výrobe tohto paliva v objemoch, ktoré si vyžaduje samotný šport, ale aj širší svet, sú v pokročilom štádiu. Počíta sa s globálnym dopadom, ako alternatíva popri elektrifikácii, ktorá by mohla mať oveľa väčší a priaznivejší vplyv na životné prostredie.

Okrem toho, dopad 100% udržateľného paliva na nové a existujúce cestné vozidlá bude doplnený aj o potenciálny vplyv na niektoré sektory s najväčšími emisiami, ktoré využívajú ťažkú cestnú dopravu, lodnú dopravu a letectvo.

Aktuálnu pohonnú jednotku vníma Formula 1 ako tú najefektívnejšiu z pohľadu pomeru výkonu a spotreby paliva resp. emisií oxidu uhličitého: „Súčasná hybridná pohonná jednotka F1 je najefektívnejšia na svete, poskytuje viac výkonu s použitím menšieho množstva paliva, a teda aj emisií CO2 (oxidu uhličitého), než ktorýkoľvek iný automobil. Technológia, ktorá už v F1 existuje spolu s modelom udržateľného paliva, má potenciál byť výrazným momentom, ktorý zmení hru.“

Súvisiace články