logo F1online.sk

Cunoda priznal, že po kvalifikácii čakal lynč, nie podporu

Júki Cunoda
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 11. 2021

Júki Cunoda si po kvalifikácii vypol sociálne siete, aby sa pred pretekmi vyhol očakávanej záplave negatívnych odkazov, správ a komentárov za to, že mal pokaziť sobotu Maxovi Verstappenovi a Sergiovi Pérezovi. Keď však zistil, že väčšina fanúšikov sa postavila zaňho a skôr sa pustila do Hornera s Markom, zostal veľmi príjemne prekvapený.

“Boli sme scunodovaní,” zneli prvé slová Christiana Hornera po kvalifikácii. Júki Cunoda sa v očiach šéfov Red Bullu razom stal zodpovedným za biedny kvalifikačný výsledok. A s negatívnou reakciou neváhal ani Helmut Marko, ktorý zas poznamenal, že Cunoda “vyradil z boja oboch našich pilotov”.

Júki Cunoda sa na sociálnych sieťach objavil len s krátkym odkazom, v ktorom vysvetlil, že viac skrátka spraviť nemohol. Aby Pérezovi s Verstappenom nezavadzal, tak dokonca vyšiel mimo trať. Mal však smolu, že tým rozptýlil Sergia Péreza, ktorý nadnesene povedané zabudol odbočiť, a tiež Maxa Verstappena, ktorý zas na moment zložil nohu z plynu.

Japonský pretekár sa o kritike svojich šéfov dozvedel až pred médiami a priznal, že má obavy z toho, čo mu na kvalifikáciu povedia. Avšak nemal obavy len z ich reakcie, ale aj z fanúšikovskej odozvy. Keď sa dozvedel, že na sociálnych sieťach ho ľudia podporili, neveril vlastným ušiam.

“Tak trochu som očakával presný opak, tak som sociálne siete príliš nesledoval…” prezradil Júki Cunoda. “Ale rád to počujem, hoci som zničil kolo domácemu jazdcovi. Ako som však povedal v sobotu, to bolo jediné miesto, kam som mohol ísť, spravil som maximum pre to, by som ho nezabrzdil, no dopadlo to tak, ako to dopadlo. Avšak rád počujem, že fanúšikovia boli na mojej strane.”

Christian Horner s Helmutom Markom boli v nedeľu ráno pokojnejší a uznali, že ich vyjadrenia neboli celkom v poriadku. “V sobotu to nebola Júkiho chyba,” povedal Helmut Marko na štartovom rošte Martinovi Brundlovi. “Kam mal ísť? Mali mu skôr povedať, aby sa uhol z cesty.” Neskôr doplnil: “Júkimu som povedal, že to bola chyba jeho inžiniera.”

A čo na to šéf Red Bullu? Christian Horner tiež ustúpil zo svojho stanoviska, no vinu za potenciálne nenávistné prejavy voči Cunodovi hodil na ľudí na sociálnych sieťach, ktorí vraj všetko príliš nafúkli, hoci to bol práve Horner, podľa ktorého boli piloti Red Bullu “scunodovaní”.

“Mali sme viac času nad tým pouvažovať a aby sme boli k Júkimu féroví, pravdepodobne mu mohli pomôcť tým, že mu dajú trochu viac informácií. Avšak výsledok bol nešťastný, najmä preto, že on tam bol len aby pripravil kolegovi zákryt,” vysvetľuje Horner.

Vzápätí doplnil: “Žiaľ, sociálne siete majú vo zvyku vybrať si isté vyjadrenia a tie potom zneužívať. Bola by to však dosť nuda, keby ste nemohli ohodnotiť výkon nejakého pilota.”

Nedeľný výkon Júkiho Cunodu sme ani nemali možnosť hodnotiť. Hoci už od začiatku víkendu mu rýchlosť nechýbala, práve v Mexiku dostal trest za výmenu pohonnej jednotky a odštartoval až zo sedemnásteho miesta. Preteky mohol navyše zabaliť po prvom kole a kolízii s Estebanom Oconom.

“Myslím, že Ocon sa dostal do sendviča a nemal kam ísť. Jeho predné koleso a moje zadné sa dotkli,” opisuje moment, po ktorom vyletel do vzduchu, Cunoda. “Je to frustrujúce a je to škoda, pretože tento víkend sme mali naozaj dobrú rýchlosť. Mali sme rýchlosť na to, aby sme bodovali.”

Súvisiace články