logo F1online.sk

Verstappen na štarte prešprintoval Mercedesy a opäť vyhráva

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala7. 11. 2021

Víkend plný vzostupov a pádov. Mercedesu sa v sobotu v Mexiku podarilo niečo úžasné a zaistil si prvý rad. Už v prvej zákrute sa však plán úradujúcich šampiónov rozsypal ako domček z karát. Verstappen oba Mercedesy na štarte prešprintoval. Navyše, „pole sitter“ Bottas sa roztočil a spadol na chvost. Max si potom preteky dokonalo odkontroloval a nedal druhému Lewisovi Hamiltonovi šancu. Ten sa ešte v závere musel brániť útokom Sergia Péreza, ktorý sa na domácej pôde napokon dostal na pódium.

Štart pretekov bol neuveriteľný. Vynikajúco sa odpichol Max Verstappen, ktorý prešprintoval oba Mercedesy a v prvej zákrute už viedol. Niekoľko pilotov však na mexickú prvú zákrutu nebude spomínať v dobrom. Prvým z nich je Valtteri Bottas, ktorého tam zostrelil Daniel Ricciardo. Fínsky pretekár spadol na chvost a Ricciardo potreboval nové predné krídlo. Na kolíziu doplatili aj Júki Cunoda a Mick Schumacher, ktorí zovreli do sendviča Estebana Ocona a obaja si na ňom zlomili závesy. Čo je však ešte väčšie prekvapenie, žiadny z týchto incidentov sa neprešetroval.

Vynikajúco odštartovali Antonio Giovinazzi, ktorý sa posunul na šieste miesto a Charles Leclerc poskočil na piate.

Na trať musel vyjsť safety car. Ten v 4. kole zamieril do boxov, Max Verstappen zvládol reštart a vedenie si udržal. Carlos Sainz na cieľovej rovinke prešprintoval Giovinazziho a posunul sa na šieste miesto. Kimi Räikkönen sa v 10. kole posunul pred Georgea Russella na deviatu priečku. Alfy Romeo sa v tomto momente ocitli na siedmej a deviatej priečke. Pilota Williamsu neskôr prekonal aj Fernando Alonso.

V 18. kole zveľadil Max Verstappen svoj náskok na Hamiltona už na viac ako šesť sekúnd, Pérez sa naproti tomu nebezpečne priblížil k Lewisovi. V tomto momente sa rozohrala strategická bitka a čakanie na prvé pitstopy.

Piloti z čela zamierili k mechanikom v 30. kole. Odštartoval to Lewis Hamilton, ku ktorému sa Pérez priblížil na 1,5 sekundy, teda do zóny pre undercut. Mercedes tak radšej zastavil. Do boxov zamierili aj Leclerc, Gasly a ďalší.

Red Bull reagoval v 33. okruhu a zastavil Verstappena, ktorý sa vrátil bezpečne pred Lewisa Hamiltona. „Červení býci“ sa rozhodli s Pérezom vyčkávať, Mexičan si zatiaľ užil niekoľko kôl pred domácimi fanúšikmi na čele pretekov.

Naozaj ťažké sny bude mať po dnešku Valtteri Bottas, ktorý sa na dlhú dobu zasekol za svojim „katom“ Danielom Ricciardom. Austrálčan sa priam zabarikádoval a napohľad bezvýznamné 11. miesto nemienil Bottasovi dať zadarmo. Daniel v 40. kole zamieril do boxov, čo Valtteriho vyslobodilo. Pilot Mercedesu sa však zo svojej slobody dlho netešil. Zakrátko ho tím povolal do boxov a zastávka sa vôbec nevydarila. Valtteri tam zostal viac ako jedenásť sekúnd, spadol na 15. miesto a opäť sa ocitol za Ricciardom.

V tom istom čase napokon zamieril do boxov aj Pérez, takže čelo pretekov sa nám vrátilo „do normálu“. Max v čele viac ako deväť sekúnd pred Hamiltonom a ten s rovnakým náskokom na Péreza.

Preteky sa nám potom ustálili. Jazdilo sa v stabilných vláčikoch a nudili sa asi aj jazdci, keďže v 52. kole Lewis Hamilton do vysielačky zahlásil: „Ste tam chlapci?“ Možno to bola len skúška vysielačky, no pravdou je, že v danom momente sa toho veľa nedialo.

Dvanásť kôl pred koncom začali preteky vrcholiť. Ferrari sa rozhodlo prehodiť svojich pilotov a Sainz na oveľa čerstvejších pneumatikách dostal šancu zaútočiť na štvrtého Pierra Gaslyho. No čo bolo ešte dôležitejšie, Pérez sa v tom čase priblížil k Hamiltonovi pod 1,5 sekundy. Desať kôl pred koncom Checo hnaný tribúnami po prvýkrát otvoril DRS. Útok sa mu však nepodarilo dotiahnuť, zadné krídlo síce otvoril, no ani raz sa nedostal dostatočne blízko do palebnej pozície.

Preteky tak pomerne s prehľadom ovládol Max Verstappen, ktorý navyšuje svoje vedenie v šampionáte už na devätnásť bodov. Druhý skončil Lewis Hamilton a tretí napokon Sergio Pérez. Najlepšiu desiatku doplnili Gasly, Leclerc, Sainz, Vettel, Räikkönen, Alonso a Norris. Utrápený Bottas v závere zajazdil najrýchlejšie kolo pretekov, čím síce bod nezískal, ale Mercedes ho aspoň vzal Maxovi Verstappenovi.

FOM