logo F1online.sk

Kvalifikačná dráma v Austine pre Maxa Verstappena

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 10. 2021

Sezóna 2021 je reklamou na Formulu 1. Aj kvalifikácie sú v tomto roku nesmierne napínavé. Inak tomu nebolo ani v Austine, kde sa v Q3 vystriedali na čele hneď traja pretekári. Po prvých pokusoch bol prvý trochu prekvapivo Sergio Pérez, v závere ho nakrátko vystriedal Lewis Hamilton, no najrýchlejší čas víkendu napokon zajazdil Max Verstappen. Do nedeľných pretekov tak odštartuje z pole position.

Do kvalifikácie sme vstúpili s vedomím, že Valtteri Bottas dostane za výmenu spaľovacieho motora trest straty piatich miest na štarte. Komponenty pohonnej jednotky vymenili aj George Russell, Sebastian Vettel a Fernando Alonso. Všetci traja sa však reálne zapojili do kvalifikácie. V prvej časti vypadli Lance Stroll, Nicholas Latifi, Kimi Räikkönen, Mick Schumacher a Nikita Mazepin. Kimi a Nikita pritom mali veľký problém sa vôbec zmestiť na trať. Platný čas zapísali až v treťom pokuse.

Do Q2 už trochu prehovorili aj spomínané tresty. Fernando Alonso vyšiel na trať len preto, aby poskytol zákryt Estebanovi Oconovi. Tomu to však na postup nestačilo a skončil jedenásty. Spolu s ním vypadli aj Vettel, Giovinazzi, Alonso a Russell. S výnimkou Sainza a Cunodu odštartujú do pretekov všetci piloti na stredne tvrdých pneumatikách.

Kvalifikácia vyvrcholila v záverečnej časti veľkou drámou. Red Bull mal v Q1, Q2 i úvode Q3 pred Mercedesom až prekvapivo veľký náskok, ktorý niekedy presiahol úroveň troch desatín sekundy. Inak tomu nebolo ani po prvých pokusoch v Q3, kedy sa na čele usadil možno trochu prekvapivo Sergio Pérez. Druhý bol Verstappen, tretí Bottas a štvrtý Hamilton.

Sedemnásobný šampión však v druhom pokuse použil všetok svoj talent a čas zlepšil o viac ako štyri desatiny. Nakrátko sa tak ocitol na pole position. Zahanbiť sa však nenechal ani Max, ktorý taktiež posunul hranice možného a Lewisa zosunul na druhé miesto. Najneuveriteľnejšie na tom je, že v úplnom závere zavítali na trať dažďové kvapky. Tie pokropili tretí sektor a cieľovú rovinku, na čo možno trochu doplatil Sergio Pérez. Ten sa síce v poslednom pokuse zlepšil, ale v treťom sektore stratil asi 15 stotín sekundy oproti prvému času a skončil „až“ tretí.

Štvrtý najrýchlejší čas zajazdil Valtteri Bottas, ktorý po započítaní trestu spadne na deviatu priečku. Do druhého radu sa tak dostane Charles Leclerc, piaty vyštartuje Carlos Sainz. Ferrari dokázalo zdolať McLaren, ktorý však bude číhať hneď za nimi. Daniel Ricciardo tentoraz porazil Landa Norrisa. Najlepšiu desiatku doplnia ešte Pierre Gasly a Júki Cunoda.

FOM