logo F1online.skF1online.sk

Bottas priznal, že o možnom predaji Sauberu pri podpise zmluvy nevedel

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala22. 10. 2021

Z pohľadu Valtteriho Bottasa to určite nie je ideálna situácia. Fín len pred pár týždňami podpísal zmluvu so Sauberom, resp. Alfou Romeo, a teraz sa otvorene začína špekulovať o tom, že tím bude mať úplne nových majiteľov, ktorí môžu upraviť plány tímu v Bottasov neprospech. O možnosti predaja vraj vtedy vôbec netušil.

Mercedesu sa podarilo nájsť sedačku pre Valtteriho Bottasa v Alfe Romeo. V stajni má zotrvať viacero sezón, na čom sa však dohodol s terajším vedením a terajšími majiteľmi. Budú sa týchto plánov držať aj potenciálni noví americkí majitelia, ktorí by určite chceli vidieť vo Formule 1 domácich jazdcov?

Špekuluje sa o tom, že Andrettiho konzorcium chce prevziať až 80-percentný podiel spoločnosti Islero Investments, ktorá vlastní tím Sauberu v F1 aj jeho vývojové centrum.

“Počas rokovaní som o tom nevedel,” priznal Valtteri Bottas v Austine. “Ak mám byť úprimný, nepoznám veľa detailov, aká veľká je šanca, že sa to zmaterializuje alebo nie. Som si však istý, že ľudia, ktorí o tom budú rozhodovať, budú vedieť, čo je pre tím z dlhodobého hľadiska to najlepšie.”

Zmena majiteľov mu starosti nerobí. “Nemyslím si, že by som mohol hovoriť do toho, kto má vlastniť tím a koľko má mať percent, tak to skrátka chodí. To je obchodná stránka Formuly 1. Avšak, dôležité pre mňa je, aby mal tento tím tých správnych ľudí, ktorým budem veriť, že odvedú skvelú robotu.”

Rokovania medzi Andrettim a Sauberom by mali byť v pokročilom štádiu, no pred skončením VC USA sa žiaden ďalší posun neočakáva. Ak by však nakoniec došlo k dohode, je otázne, či by tím aj naďalej pretekal pod značkou Alfy Romeo. Kontrakt s Alfou je síce podpísaný na niekoľko rokov, avšak jeho predĺženie je potrebné schvaľovať každoročne, ako je tomu v prípade opcií.

Valtteri Bottas pri príchode do tímu označil práve Alfu Romeo za základný stavebný kameň budovania značky. Andrettiho príchod by to mohol zmeniť, no Bottas sa takému scenáru nebráni. Na otázku, či by Andrettiho privítal, neodpovedal zamietavo: “Prečo nie? Samozrejme, ako pilot, ktorý má v tíme stráviť budúcnosť, by bolo fajn, keby ste o tých plánoch vedeli trochu viac. Ale prečo nie?”

Súvisiace články

Diskusia