logo F1online.skF1online.sk

Fanúšikovský prieskum: Najobľúbenejší pilot je Verstappen, Ferrari až tretie

Piloti F1
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala21. 10. 2021

Poznáme výsledky najväčšieho fanúšikovského prieskumu v histórii Formuly 1. A vyplynulo z neho niekoľko zaujímavých skutočností. Dozvedeli sme sa, že Ferrari už nie je najobľúbenejším tímom a v popularite jazdcov nepredbehol Lewisa Hamiltona len Max Verstappen.

Do prieskumu, ktorý zorganizovala Formula 1 s pomocou Motorsport Network a analytikmi z Nielsen Sports, sa zapojilo viac ako 167-tisíc fanúšikov zo 187 krajín sveta v období od 8. septembra do 7. októbra 2021. Ide o vôbec najväčšiu a najdiverznejšiu vzorku fanúšikov F1, akú sa doteraz podarilo dať dokopy.

Na sériu otázok fanúšikovia odpovedajú pravidelne už od roku 2006 a doposiaľ v každom vydaní bolo medzi tímami favoritom Ferrari. Tento rok sa však situácia zmenila a Scuderiu označilo ako svoj obľúbený tím len 18 percent fanúšikov. Pred rokmi Ferrari ovládlo štatistiky vo všetkých väčších krajinách, dnes za svoje bašty môže považovať Taliansko, Francúzsko, Španielsko a Turecko.

Taliansku stajňu jasne predbehol celkovo prvý McLaren, ktorý v porovnaní s rokom 2017 rozšíril svoju fanúšikovskú základňu na dvojnásobok a teraz má podporu 29,5 percenta divákov. Zaujímavosťou je, že Wokingu fandí takmer polovica žien a 40 percent ľudí z vekovej skupiny 16-24 rokov. McLaren má najviac podporovateľov zo všetkých vo Veľkej Británii, USA, Austrálii, Kanade a v Brazílii.

Na druhej priečke skončil Red Bull Racing s takmer 20-percentným podielom. Od roku 2008 tak stabilne naberá viac a viac fanúšikov, v porovnaní s rokom 2017 si polepšil takmer o šesť percent. Najviac ho potiahli krajiny ako Japonsko, Holandsko a Mexiko.

Podiel priaznivcov Mercedesu klesol zo 16,2% v roku 2017 na terajších 11,9%, čo v rebríčku popularity stačí na štvrtú priečku.

Zvyšných šesť tímov na vedúcu štvorku jasne stráca. Nalepšie sa z nich umiestnil Alpine tesne pred Williamsom, Aston Martinom a AlphaTauri. Najmenej ľudí drží palce Alfe Romeo a Haasu.

Poradie pilotov

Medzi jazdcami kraľuje už spomínaný Max Verstappen, ktorý si získal srdcia 14,4 percenta divákov. Holanďan sa teší silnej podpore vo všetkých vekových kategóriách a naprieč všetkými krajinami. Najviac mu však držia palce v USA, Japonsku a, samozrejme, doma v Holandsku.

Druhým najobľúbenejším jazdcom je Lando Norris (13,7%), ktorý v istých štatistikách dopadol dokonca lepšie ako Max Verstappen. Kým Verstappena uviedla ako jedného z TOP3 pilotov tretina fanúšikov, v prípade Landa Norrisa to bolo až 40 percent. Mladý Brit je formulovým kráľom štvrtiny žien a jednoznačnou jednotkou vo vekovej kategórii do 24 rokov, kde mu fandí 20 percent.

Lewis Hamilton tento rok spadol z prvej priečky až na tretiu. Najväčšiu popularitu zo všetkých má vo vekovej kategórii 45+.

Na ďalších priečkach skončili Daniel Ricciardo (10%), Sebastian Vettel (9%), ktorí sú jednotkami vo svojich domovských krajinách Austrálii a Nemecku. V prvej desiatke máme ešte Charlesa Leclerca, Fernanda Alonsa, Kimiho Räikkönena, Georgea Russella a Pierra Gaslyho.

Kompletné výsledky vo formáte pdf nájdete na webe motorsport.com.

  • Značky

Súvisiace články

Diskusia