logo F1online.sk

Zmení Sauber majiteľa? AMuS: Wolff hovorí, že len blázon by teraz predával tím

Alfa Romeo lakovanie
© Twitter/Alfa Romeo Racing ORLEN
Milan Kubala
Milan Kubala15. 10. 2021

Špekulácie ohľadom Sauberu, resp. Alfy Romeo a predaji stajne postupne silnejú. Hovorí sa, že vedenie už má na stole aj ponuku na zváženie. Je však ideálny čas na predaj tímu? Toto Wolff, mimochodom úspešný investor, radí tím nepredávať.

Hoci monoposty z Hinwilu jazdia pod značkou Alfa Romeo, stajňu stále vlastní Sauber, ktorý má zas nad sebou švajčiarsku investičnú spoločnosť Longbow Finance. A práve s ňou by podľa zákulisných informácií chcel rokovať Michael Andretti a jeho konzorcium. Preňho skvelá príležitosť vstúpiť do Formuly 1 bez zaplatenia vstupného poplatku vo výške 200 miliónov, navyše v čase, keď bude hodnota tímov rásť.

“Na stole majú ponuku,” hovorí nemecký novinár Michael Schmidt v podcaste z dielne Auto Motor und Sport. “Otázka teraz znie: Budú majitelia Sauberu s ňou spokojní, alebo nie? Ťažko posúdiť, pretože urgentne tie peniaze nepotrebujú a sú to obrovskí motoršportoví fanúšikovia.”

A podľa Wolffa môžu rátať s tým, že ich majetok získa na hodnote, pokiaľ ho nepredajú. “Toto Wolff mi povedal: Ktokoľvek, kto teraz predá svoj tím v F1, musí byť blázon. O jeden rok bude mať tá stajňa oveľa väčšiu hodnotu, a o dva roky ešte väčšiu. F1 je v rozkvete. Dokonca aj tento rok toho zarobia o čosi viac ako v sezóne 2019, tímy dostanú vyplatené všetko.”

Dôvodov, prečo by mal tím nabrať na hodnote, je viacero. “Veľa krajín sa snaží zorganizovať vlastnú veľkú cenu,” vysvetľuje Schmidt. Čím viac bohatých krajín zaplatí tučný poplatok za hostenie veľkej ceny, tým viac peňazí sa môže prerozdeliť medzi tímy. “A prichádzajú zmeny v pravidlách, ktoré by mohli dať tímom rovnaké šance. Potom rozpočtový strop… Nikto nevie, kto bude vyhrávať.”

“Toto vzbudzuje záujem, čo znamená viac peňazí, a teda zvyšovanie hodnoty tímov. Toto Wolff hovorí, že on by tím teraz istotne nepredával,” zhrnul Schmidt.

Andretti má mať záujem odkúpiť 80 percent Sauberu. Okrem toho, že v predvečer novej éry F1 dostane stajňu v dobrej kondícii, vytvorí priestor pre amerického jazdca v čase, keď USA budú mať v kalendári hneď dve veľké ceny. Najväčšie šance sa v tomto smere dávajú 20-ročnému Coltonovi Hertovi.

Oscar Piastri, ďalší kandidát na sedačku, medzitým v rozhovore pre JAM Sports, ktorý zverejnil na vlastnej stránke, prezradil, že s jeho príchodom do Alfy Romeo to nevyzerá ružovo. “Moje šance byť v F1 v budúcej sezóne sú extrémne nízke, myslím, že prakticky žiadne. Viem, že s tou sedačkou je intenzívne spájaný Čou a momentálne tam majú Giovinazziho. Myslím si, že sa v tej sedačke vôbec neobjavím. A to je pre budúci rok jediná príležitosť. Bol by som príjemne prekvapený, keby som sa v nej objavil ja.”

Súvisiace články