logo F1online.sk

Lawson po manévri van der Lindeho nechce mať s DTM nič spoločné

Liam Lawson
© Twitter/Formula 2
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 10. 2021

Liam Lawson siahal v DTM po obrovskom úspechu. Tento 19-ročný Novozélanďan mohol získať vo svojej nováčikovskej sezóne titul. Stačilo v posledných pretekoch, do ktorých štartoval z pole position, skončiť prinajhoršom na šiestom mieste. V prvom kole však jeho rival v boji o titul Kelvin van der Linde podnikol nezmyselný útok, ktorý Lawsona vyradil z pretekov. Liama ani po niekoľkých dňoch negatívne pocity neopúšťajú.

O tom, čo sa dialo v posledných pretekoch tejto sezóny DTM, sme písali tu. Lawson sa v prvom kole stal obeťou nezmyselného útoku Kelvina van der Lindeho na Audi. Ten ho vyradil z pretekov a Liam sa už len mohol bezmocne prizerať, ako mu majstrovskú korunu vzal Maximilian Götz.

Van der Linde vyviazol s päťsekundovou penalizáciou a na jeho hlavu sa zosypala veľká kritika. Lawson ho po skončení pretekov označil za „idiota“ a „najšpinavšieho pretekára, s akým kedy jazdil“.

„Presne to isté sa stalo aj v prvých pretekoch a tak si poviete, že ľudia sa poučia zo svojich chýb,“ povedal Lawson pre Motorsport TV. „Bolo to frustrujúce nedostať sa vlastne ani do prvej zákruty a nedostať šancu bojovať v pretekoch.“

„Už to v budúcnosti nechcem zažiť, ani takýto víkend, ani takýto šampionát. Sezónu som si užíval, DTM ma bavila a užil som si veľa zábavy. Bolo to veľmi odlišné v porovnaní s tým, čo som doteraz zažil. S týmto tímom som sa už necítil ako junior, cítil som, že so mnou zaobchádzajú ako s profesionálom. Po tejto stránke to bolo úžasné.“

„Sezóna ako taká bola fantastická a som na tento tím hrdý. Avšak po tom, ako tento ročník skončil, už toho v budúcnosti nechcem byť súčasťou. Nemyslím, že ma tam ešte uvidíte,“ dodal Lawson.

Tieto slová podčiarkol aj jeho šéf Helmut Marko, ktorý povedal, že Liam v DTM pokračovať nebude a naplno sa sústredí na svoje povinnosti vo Formule 2. Dostane aj príležitosti v piatkových voľných tréningoch vo Formule 1.

Na druhej strane Kelvin van der Linde vyviazol len s päťsekundovou penalizáciou. Neprišiel žiadny dodatočný trest alebo „pohlavok“ od DTM. Juhoafričan po pretekoch prehlásil, že jeho brzdy vraj nefungovali správne, čo bol dôvod kolízie. S dodatočným ospravedlnením prišiel na sociálnych sieťach.

„S Liamom sme sa rozprávali o všetkom, čo sa stalo a ospravedlnil som sa mu za správanie, ktoré ho pripravilo o titul. Ospravedlnil som sa mu aj za spôsob, akým som sa vyjadroval do médií krátko po pretekoch. Bol som plný adrenalínu a mikrofóny na mňa mierili hneď po tom, ako som vystúpil z auta. Nemal som pritom možnosť pozrieť si opakované zábery. Nezvládol som to najlepšie a nie som na to hrdý,“ napísal van der Linde.