logo F1online.sk

David Schumacher má po „masakri“ v DTM zlomený driekový stavec

Mercedes Davida Schumachera
© Sceenshot/DTM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 10. 2022

Posledné podujatie tohtoročnej sezóny nemeckej DTM sa zmenilo na demolačné derby. Minuloročné i tohtoročné záverečné preteky nemeckého šampionátu sprevádzali obrovské kontroverzie. Opäť sa ozývajú hlasy volajúce po zmene pravidiel, ktoré určite neutíši skutočnosť, že jeden z pretekárov utrpel pri nehode ťažké zranenia.

Možno si ešte spomeniete na minuloročné finále DTM, keď Kelvin van der Linde najprv úplne bezhlavým a nezmyselným manévrom vyradil z boja hlavného kandidáta na titul Liama Lawsona a potom Mercedes sériou tímových pokynov zabezpečil posun Maximiliana Götza na prvé miesto, čím mu fakticky bez boja zabezpečil titul.

Pokojný priebeh nemal ani záverečný podnik tohtoročnej sezóny, hoci sa fakticky nejednalo o posledné, ale predposledné preteky. Až jedenásť áut ich nedokončilo a nehoda po reštarte v 24. kole bola ako vystrihnutá zo seriálu Kobra 11. Tento incident zvýšil kritiku spôsobu, ako sa v DTM štartujú a reštartujú preteky.

Teraz sa tieto hlasy budú zrejme ozývať ešte častejšie, keďže sa ukázalo, že desivo vyzerajúca hromadná nehoda sa nezaobišla bez vážnych zranení. Je to už niekoľko dní, no až teraz sa na verejnosť dostala informácia, že David Schumacher (na videu v bielo-modrom Mercedese bojujúci o siedme miesto) si zo súboja s Thomasom Preiningom, po ktorom nasledoval kontakt a tvrdý náraz do múra, odniesol zlomený driekový stavec.

Syn bývalého pilota Formuly 1 Ralfa Schumachera vyzeral po nehode v rámci možností v poriadku. Z auta vystúpil po vlastných a bol prevezený do nemocnice v Ludwigshafene, kde mu na prvotných vyšetreniach zistili pomliaždeniny kolena a pomliaždeniny driekovej chrbtice.

Teraz jeho otec Ralf médiám priznal, že to bolo vážnejšie. Jeden z driekových stavcov je zlomený a David musí nosiť korzet, kým sa zlomenina nezahojí. Pozitívom je aspoň to, že zranenie si nevyžiada operačný zákrok a po niekoľkotýždňovom liečení sa 20-ročný mladík bude môcť vrátiť do auta.

„Keď sa David vrátil domov, neustále sa sťažoval na bolesti chrbta. Rozhodli sme sa preto ísť do Salzburgu na MRI vyšetrenie, ktoré odhalilo zlomeninu driekového stavca,“ povedal Ralf Schumacher.

„Podľa lekárov to znamená približne šesťtýždňovú pauzu,“ dodal.

Táto nehoda následne spôsobila reťazovú reakciu, keď Dennis Olsen na Porsche dupol skôr na brzdu a Ricardo Feller na Audi za ním už nestihol zareagovať. Porsche šlo do hodín a vrazilo do bariéry. Následkom nárazu z auta vyletel motor, ktorý sa nielenže vznietil, ale zasiahol Ferrari Nicka Cassidyho.

Preining a Olsen následne neprešli lekárskou prehliadkou a bol im zakázaný štart v druhých pretekoch, Schumacherov Mercedes bol taký zničený, že sa ho do nedele nepodarilo opraviť a ani on do druhých pretekov na Hockenheimringu nenastúpil.

Rozsah tohto „masakru“ môžete vidieť na záberoch sami.