logo F1online.sk

Van der Linde „spláchol“ obe Ferrari a pripravil Lawsona o titul v DTM

Liam Lawson a Kelvin van der Linde
© Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 10. 2021

Novozélandský pretekársky talent Liam Lawson siahal vo svojich devätnástich rokoch po veľkom úspechu. Junior Red Bullu pred poslednými pretekmi sezóny viedol jazdecký šampionát DTM a štartoval z pole position. Stačilo mu pritom skončiť prinajhoršom na šiestom mieste. Jeho rivalov v boji o titul Kelvina van der Lindeho a Maximiliana Götza teda čakala ťažká fuška.

Bodový systém v DTM je rovnaký ako vo Formule 1. Götz strácal pred poslednými pretekmi na Lawsona 22 bodov, van der Linde 19. Z titulu sa napokon tešil Max, ktorý našiel na rošte nečakaného spojenca. Bol ním ďalší kandidát na titul, Juhoafričan Kelvin van der Linde na Audi. Kelvin sa zrejme rozhodol, že staví všetko na jednu kartu a na pilota Red Bullu zaútočil v druhej zákrute z veľkej diaľky. Nastalo nevyhnutné, van der Linde doslova „spláchol“ Lawsona aj jeho tímového kolegu Nicka Cassidyho (ktorý zaskakoval za Alexa Albona) a ponúkol Götzovi majstrovskú šancu. Max napokon preteky vyhral a môže sa radovať.

Je až neuveriteľné, čo všetko van der Linde ten víkend napáchal. Len o niekoľko kôl neskôr sa musel brániť útoku zo strany samotného Götza a jeho správanie opäť hraničilo s úmyslom vyradiť konkurenta z pretekov (viď. v hornom videu, Maxi Götz sedí v kokpite Mercedesu s logom BWT). Tu si však už van der Lindeho našla karma, v dôsledku jeho obrany došlo ku kontaktu a následnému defektu jeho pneumatiky. Juhoafričan napokon skončil mimo bodov.

A čo viac, van der Linde atakoval Lawsona aj v prvých pretekoch na Norisringu, ktoré sa uskutočnili deň predtým. Vtedy však na príliš optimistický manéver viac doplatil pilot Audi.

„Urobil presne to isté, čo v sobotu,“ hneval sa po posledných pretekoch sezóny frustrovaný Lawson. „Naozaj som si myslel, že sa tento chlap poučil. Celé preteky nám to úplne zruinovalo, nemám slov. Som sklamaný, tento tím si titul naozaj zaslúžil, chlapci celý rok pracovali veľmi tvrdo.“

„Každý víkend som od nich dostal úplné maximum. Chcel som sa im oplatiť ziskom titulu. Mali sme na to dobre našliapnuté, štartovali sme z pole position, auto bolo dobré a mne sa podarilo dobre odštartovať. Niekedy však nemôžete idiotom zabrániť, aby robili stále to isté,“ dodal Lawson.

Van der Linde pred novinármi uviedol, že nemal v úmysle súpera zostreliť. Tvrdil, že jeho brzdy vraj nefungovali správne. To je trochu zvláštna obhajoba, najmä ak uvážime, že o podobný útok sa presne v tom istom mieste pokúsil deň predtým.

„Ak mám byť úprimný, bol som prekvapený. Brzdy podľa mňa neboli celkom v poriadku, snažil som sa mu vyhnúť. Nechcel som doňho naraziť, naozaj som to nemal pod kontrolou,“ obhajoval sa van der Linde.

Ten napokon vyviazol s päťsekundovou penalizáciou, čo dosť rozladilo poradcu Red Bullu Helmuta Marka, ktorého zverencom Lawson je.

„Ak v tom nevideli žiadny úmysel, potom nie je riaditeľstvo pretekov dostatočne kvalifikované viesť takýto šampionát. K takémuto nesprávnemu vyhodnoteniu situácie skrátka nemôže dôjsť. Ten istý jazdec pritom do Liama narazil aj na Hockenheime,“ čertil sa Helmut Marko pre Motorsport.com.

„Za mňa to bolo extrémne nešportové z jeho strany a malo to byť primerane sankcionované. Mal skrátka dostať zákaz,“ dodal Marko.