logo F1online.sk

V Alfe Romeo odmietli angažovanie Piastriho, špekulácie o predaji tímu silnejú

Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo, ilustračné
© Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 10. 2021

Alfa Romeo prežíva nevydarenú sezónu a o tomto tíme sa počas sezóny hovorilo asi úplne najmenej. S blížiacim sa záverom roka však záujem o celok z Hinwilu rastie. Prvým dôvodom je posledná voľná sedačka na rošte v sezóne 2022 a druhým špekulácie o možnom odpredaji stajne do rúk amerického konzorcia okolo Michaela Andrettiho.

Kimi Räikkönen po tejto sezóne ukončí kariéru a jeho miesto zaujme Valtteri Bottas. Kto bude jeho tímovým kolegom? Hovorilo sa o príchode Micka Schumachera, potom zas o angažovaní Kuan-jüČoua, ktorý má do tímu priniesť veľkú finančnú injekciu. Jeho manažment však mal chcieť od Sauberu dlhodobú zmluvu, čo sa Frédéricovi Vasseurovi nepozdáva. Túto sedačku si vraj šetrí pre Théa Pourchaira, ktorý v roku 2022 ešte zotrvá vo Formule 2.

V Sauberi tak zrejme hľadajú len dočasnú „záplatu“ na jeden rok, kým Pourchaire nebude pripravený, na čo Číňania pochopiteľne prispievať nechcú. Alfa Romeo by tak mohla angažovať juniora Alpinu Oscara Piastriho, ktorý v tejto sezóne Formuly 2 urobil skvelý dojem a nemá podpísanú zmluvu na rok 2022. S touto teóriou prišli prakticky v rovnakom čase švajčiarsky Blick aj nemecký Auto Motor und Sport. Tú však Frédéric Vasseur taktiež odmietol.

„Oscar odvádza veľmi dobrú prácu a posledných niekoľko víkendov bol veľmi konzistentný, ale pokiaľ viem ja, tak je viazaný Renaultu alebo Alpinu,“ prehlásil Vasseur v Turecku.

Alfa Romeo podľa jeho slov o Piastrim ani neuvažuje, keďže je juniorom konkurenčného tímu. Od budúcej sezóny pritom budú tímy povinné nasadzovať do niektorých piatkových tréningov svojich juniorov, takže ponechať si Piastriho dáva zmysel aj pre Alpine.

„Ak investujete do svojho jazdca, máte s ním dlhodobý program a posúvate ho skrz juniorské série, nevidím dôvod, prečo by ste ho mali pustiť do iného tímu. Niečo také by bolo zvláštne,“ dodal Vasseur.

V minulosti sme však videli, že niektoré tímy púšťali svojich juniorov na akési „hosťovanie“ do iného tímu. Urobil to napríklad Red Bull s Carlosom Sainzom v roku 2018. Niečo také sa však v prípade Piastriho zrejme nestane.

„Neponáhľame sa s našim rozhodnutím. Na stole máme niekoľko možností a necháme si čas na rozmyslenie,“ povedal Vasseur.

Medzitým budú pokračovať špekulácie ohľadne budúcnosti tímu, ktorému šéfuje. Množia sa totiž dohady o odpredaji oboch divízií (Sauber Motorsport aj Sauber Engineering) do rúk amerického konzorcia vedeného Michaelom Andrettim. To dokonca viedlo k špekuláciám, že by sa novým jazdcom Alfy Romeo mohla stať hviezda IndyCar Colton Herta. Ten však momentálne má na svojej licencii len 32 bodov, čiže osem mu ešte chýba.

Dohady o odpredaji tímu sa však množia. Hovorili o tom viaceré renomované zdroje a americký portál RACER dokonca prišiel s informáciou, že na Veľkej cene USA v Austine má dôjsť k dôležitému stretnutiu medzi súčasnými majiteľmi a záujemcami o kúpu Sauberu.

Frédéric Vasseur tieto špekulácie nekomentoval. Odkázal, že takéto záležitosti do jeho kompetencie nespadajú a prípadný predaj záleží od vôle akcionárov, ku ktorým on nepatrí.

„Som výkonným riaditeľom a šéfom tímu, takéto diskusie vedú akcionári, nie ja. Koluje veľa špekulácií, no s touto otázkou sa musíte obrátiť na akcionárov spoločnosti,“ odkázal Vasseur.

Súvisiace články