logo F1online.sk

Pilot lekárskeho vozidla vynechá záver sezóny. Nie je zaočkovaný

Lekárske vozidlo Aston Martin
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala12. 10. 2021

Alan van der Merwe, pilot lekárskeho vozidla, a doktor Ian Roberts na Veľkej cene Turecka chýbali. Obaja totižto mali pozitívny test na koronavírus. A van der Merwe by mal chýbať aj na posledných troch podujatiach. Nie je totižto zaočkovaný.

Oboch menovaných si môžete spojiť so záchrannou akciou na minuloročnej VC Bahrajnu, na ktorej Romain Grosjean prežil desiatky sekúnd v plameňoch. Nuž a pilota Alana van der Merweho v Katare a Saudskej Arábii neuvidíme, podmienkou vstupu do krajiny je totižto očkovanie. Očakáva sa tiež, že rovnaká podmienka bude platiť aj na vstup do padoku v Abú Zabí.

Keď sa cez víkend prevalilo, že van der Merwe nie je zaočkovaný, na Twittri sa strhla ostrá výmena názorov, uprostred ktorej bol práve rodák z Južnej Afriky. Vysvetlil totiž, že šlo o jeho osobné rozhodnutie a ráta s tým, že kvôli tomu nebude môcť absolvovať niektoré veľké ceny.

“Vo Švajčiarsku (som spolovice Švajčiar) a iných rozvinutých krajinách, je prekonanie choroby vnímané na rovnakej úrovni ako vakcinácia,” napísal na svojom účte Alan van der Merwe, ktorý sa pred VC Turecka nakazil už druhýkrát. “Verím, že tie krajiny vedia, čo robia. Rešpektujem tiež krajiny, ktoré majú prísnejšie pravidlá, a necestujem do nich.”

Následne poznamenal: “Som si plne vedomý toho, že môj potenciál zamestnať sa alebo moja sloboda pohybu bude kvôli môjmu rozhodnutiu obmedzená. To, že si nevyberiem pohodlnosť pred mojím zdravím, neznamená, že toto rozhodnutie prijímam zo sebeckosti. Všetci len chceme byť zdraví.”

Riaditeľ pretekov Michael Masi potvrdil, že do niektorých krajín sa nezaočkovaní nedostanú a preteky budú musieť vynechať. “Podľa mojich informácií v pár krajinách vám pravdepodobne nebude umožnený vstup, pokiaľ nie ste očkovaní. To sa však nijako nelíši od iných krajín sveta, kde je povinné očkovanie proti malárii alebo niečomu inému.”

Momentálne nie je jasné, či sa Ian Roberts nakazil od svojho kolegu, no podľa Masiho mali obaja pozitívny test bez toho, aby sa bezprostredne pred odletom stretli. Lekár Ian Roberts tým pádom nevynechal Veľkú cenu Turecka kvôli karanténe.

“Ak by jeden z nich bol pozitívny a druhý negatívny, ten druhý by pricestoval. Žiaľ, obaja boli pozitívni. Jediná vec, ktorú môžeme o oboch predpokladať, je, že spolu strávili veľa času v aute v Rusku,” poznamenal Masi.

Súvisiace články