logo F1online.sk

Komisári potrestali Gaslyho, museli kvôli tomu opravovať verdikt

Mick Schumacher a Pierre Gasly
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala12. 10. 2021

Fernando Alonso prišiel o šancu na dobrý výsledok už v prvej zákrute, v ktorej doňho ťukol Pierre Gasly a roztočil ho. Komisári ho za tento manéver potrestali i napriek tomu, že v prvom kole neposudzujú incidenty tak prísne. Mnohých teda päť sekúnd pre Gaslyho prekvapilo, a prekvapilo ich to o to viac, že podľa zdôvodnenia, ktoré FIA zverejnila, nebol stopercentným vinníkom pilot AlphaTauri.

Pierre Gasly sa zas vo vysielačke bránil tým, že sa ocitol v sendviči a tým pádom nemal kam ísť. Komisári si však pozreli všetky dostupné zábery a zhodnotili, že to nebola pravda, čo koniec-koncov dokazujú aj palubné zábery z monopostu Landa Norrisa. Sergio Pérez Gaslymu nechal na vnútrajšku miesto.

Päť sekúnd a dva trestné body však dostal na základe toho, že má “prevažujúci” podiel viny. Aspoň to tvrdil verdikt komisárov. Až o necelé štyri hodiny neskôr sa FIA opravila a uviedla, že Gasly má “plný” podiel viny. Bez neho by trest nemal dostať, vysvetlil Masi.

“Na začiatku roka, ešte pred prvými pretekmi, sme mali diskusiu s jazdcami a tímami. Museli sme trochu ubrať z nášho princípu ‘nechajme ich pretekať’,” vysvetľuje riaditeľ pretekov Michael Masi. “Týka sa to aj incidentov v prvom kole. Ak je pilot plne zodpovedný za nejaký incident, je pravdepodobné, že zaň aj dostane trest. Komisári rozhodli, že Pierre bol zaň plne zodpovedný a výsledkom bola päťsekundová penalizácia.”

Fernando Alonso počas pretekov síce označil Gaslyho za hlupáka, no po šachovnicovej vlajke uviedol, že podľa neho bol verdikt príliš prísny. Svoj názor si naň môžete spraviť aj sami, no komisári nemali pocit, že by Gaslymu niekto dopomohol.

“Ak je niekto stopercentne vinný v prvom kole, tak výsledkom bude trest,” objasňuje pravidlá Masi. “Ak ‘na tango treba dvoch’ a niekto má len prevažujúci podiel viny, tak z toho s najväčšou pravdepodobnosťou nič nebude. Alebo ak sú do incidentu zapletené viac ako dve autá. Ak je to však jasné, sú tam dve autá a jedno to spôsobilo, tak príde trest.”

Gaslyho obranu komisári neakceptovali. Francúz sa obhajoval tým, že na vnútrajšku mal Péreza, a preto sa kontaktu s Alonsom nevedel vyhnúť. “Toto bola jedna z vecí, na ktoré sme sa na štarte pozerali trochu dlhšie, na Sergia na vnútrajšku. Ale zo všetkých záberov to bolo dosť jasné, a preto rozhodli, že za to príde päťsekundový trest,” doplnil riaditeľ pretekov.

Súvisiace články