logo F1online.sk

Kvalifikáciu vyhral Lewis Hamilton, po treste odštartuje jedenásty

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala9. 10. 2021

Boj o pole position dopadol z pohľadu Mercedesu najlepšie, ako len mohol. Lewis Hamilton bol v kvalifikácii najrýchlejší s novým traťovým rekordom na úrovni 1:22,868. Po penalizácii za výmenu spaľovacieho motora to znamená, že odštartuje jedenásty. Na pole position sa namiesto neho postaví Valtteri Bottas, ktorý má všetko vo svojich rukách, aby zabránil Maxovi Verstappenovi vyhrať a pomohol Hamiltonovi k ôsmemu titulu majstra sveta.

Kým Valtteri Bottas dnes svojmu tímu odovzdal maximum, Max Verstappen s prácou svojho kolegu nemôže byť až taký spokojný. Hoci Christian Horner apeloval na Sergia Péreza, ktorého Red Bull “zúfalo” potrebuje vpredu, Mexičan v kvalifikácii obsadil len siedme miesto. Určite mu nepomohlo, že v poslednej časti kvalifikácie mal k dispozícii len jednu novú mäkkú zmes — tú druhú minul v Q1 —, no prehrať s Leclercom, Gaslym aj Alonsom by na Red Bulle nemal.

Zato Charles Leclerc predviedol skvelý výkon a obsadil štvrté miesto len pár stotín sekundy za Maxom Verstappenom. Helmut Marko po kvalifikácii prezradil, že jeho tím síce zvládol odstrániť problémy s balansom, no v Q3 nepracoval s energiou z batérie optimálne. Bez toho by Verstappen skončil vyššie, pravdepodobne aj pred Bottasom. Z úspechu Charlesa Leclerca to však nič neuberá.

Úsmev na tvári môže mať aj Pierre Gasly. Okrem toho, že opäť naložil svojmu kolegovi Júkimu Cunodovi, Red Bullu zas raz ukázal, že tak skoro ho odpísať z bitky o sedačku azda nebolo najmúdrejšie riešenie.

Ôsmy skončil Lando Norris pred Lanceom Strollom. Kanaďan postúpil do Q3 s istou dávkou šťastia, že sa iným nepodarilo vylepšiť svoje časy. V rozhodujúcej chvíli totižto prebrzdil v prvej zákrute a vyšiel až na štrk. Nakoniec skončil pred Cunodom.

Sebastian Vettel sa do Q3 nedostal, no nie je v zlej pozícii. Vďaka Hamiltonovmu trestu odštartuje z desiateho miesta a s voľným výberom pneumatík. Poznamenajme však, že táto výhoda nebude taká veľká ako na iných okruhoch, keďže celá prvá desiatka s výnimkou Júkiho Cunodu odjazdila Q2 na mediumkách.

Do druhej časti kvalifikácie sa druhý raz v tejto sezóne dostal Mick Schumacher, tentoraz však len vďaka svojmu výkonu. Nekolidoval a tým pádom ani nezabránil ostatným pilotom v zajazdení meraného kola.

Svoju úlohu zohralo aj počasie, ktoré bolo v Q1 dosť nepredvídateľné a na viacerých miestach kropilo. Nik však nemal také veľké problémy, ktoré by vyústili v nehodu či kontakt s bariérou, hoci viacerí mali namále.

Georgeovi Russellovi nevyšiel záverečný pokus v Q2, keď v poslednej zákrute spravil chybu a vyšiel až na výbehovú zónu.

Daniel Ricciardo sa porúčal pod sprchy už v Q1.

https://pbs.twimg.com/media/FBQop9tXIAUvGSW?format=jpg&name=medium