logo F1online.sk

Komisári Pérezov prejazd okolo kužeľa neprešetrovali. Neprotestoval ani Mercedes

Sergio Pérez pred Lewisom Hamiltonom
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 10. 2021

Určite najkrajší súboj Veľkej ceny Turecka a asi aj jeden z najkrajších súbojov celej sezóny. Lewis Hamilton a Sergio Pérez bok po boku niekoľko zákrut. Úspešnejší bol napokon mexický pretekár, ktorý dokázal svoju pozíciu uhájiť. Podarilo sa mu to aj vďaka trochu kontroverznému prejazdu skrz nájazd do pitlane.

Súboj sa uskutočnil v 34. kole pretekov. Hamilton útočil z vonkajšej strany do dvanástej zákruty, tá je súčasťou záverečnej „Mickey Mouse“ sekcie zákrut dvanásť, trinásť a štrnásť, ktoré ústia na cieľovú rovinku. Hamilton bol v „trinástke“ na vnútornej strane a Péreza vytlačil až do boxovej uličky. Ten nemal priestor, a tak musel obísť kužeľ, ktorý ohraničuje vjazd do pitlane, aby sa následne vrátil na trať a v štrnástej zákrute získal dôležitú vnútornú stranu. Checo sa vďaka tomu ubránil a otvoril tým okno pre Maxa Verstappena, ktorý následne zastavil v boxoch a na trať sa vrátil pred Lewisom.

Mnohí načrtli, že takýto prejazd Pérezovi pravidlá nedovoľujú. Len si spomeňme, čo urobil Lando Norris v Rusku (vtedy vyviazol s napomenutím, s čím mnohí nesúhlasili) alebo na kontroverzný okamih z kvalifikácie na Veľkú cenu Nemecka 2018, kedy sa previnil Lewis Hamilton. Aj jemu sa to vtedy „prepieklo“. Pérez na rozdiel od Norrisa a Hamiltona ani len nebol prešetrovaný.

„Musel som sa na to pozrieť,“ povedal o situácii z 34. kola riaditeľ pretekov Michael Masi. „Ako uvádzajú pravidlá, na ľavej strane kužeľa sa musíte držať len v prípade, že máte v úmysle zamieriť do boxov.“

„Nič zlé na tom teda nebolo. Bol to skvelý a tvrdý súboj medzi dvoma pretekármi. Žiadny z tímov túto otázku inak ani neotvoril, čo je trochu zábavné. Ani Mercedes, ani Red Bull sa na to nepýtali,“ dodal Masi.

Túto otázku neotvoril žiadny z pilotov pred novinármi a na správanie Péreza sa nesťažoval ani Hamilton vo vysielačke. Mexičan svojmu inžinierovi povedal len: „Vytlačil ma von.“ To je klasická obhajoba v prípade, ak na trati nastane nejaký nepríjemný alebo kontroverzný moment. Problém očividne nenastal ani na strane Hamiltona, ktorý svojho súpera vytlačil. Ani v Red Bulle zjavne nemali pocit, že by Lewis urobil niečo zlé.

„Red Bull nám nepovedal nič. Tímy pritom spravidla rýchlo žiadajú o preskúmanie, ak sa niečo stane, v tom sú veľmi dobrí. Ako dobre viete, veľmi rýchlo sa rozsvieti panel s vysielačkou,“ dodal Masi.