logo F1online.sk

Szafnauer: Seb chcel zariskovať a my sme mu to nezakázali

Sebastian Vettel
© Pirelli Motorsport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 10. 2021

Risk je zisk a odvážnemu šťastie praje. To v športovom svete neraz platí perfektne. Avšak v prípade Sebastiana Vettela tomu na Veľkej cene Turecka tak nebolo. Štvornásobný šampión sa rozhodol zbaviť intermediálok a nasadiť sliky. Tento ťah mu však vôbec nevyšiel a pilota Aston Martinu poslal na konečné osemnáste miesto.

Vettel si od tímu vyžiadal mediumky, ktoré aj dostal. Vyšiel na trať a hneď zistil, že to bola chyba. Počas jedného kola stratil asi tridsať sekúnd a vrátil sa do boxov, pričom takmer havaroval pri nájazde do pitlane. Obul opäť intermediálky, ale preteky už boli stratené.

„Chcel zariskovať a my sme mu to nezakázali,“ povedal šéf tímu Otmar Szafnauer. „Do vysielačky nám povedal, že chce sliky a stredne tvrdú zmes. Nerozporovali sme to a urobili, o čo nás žiadal. Stalo sa to celkom rýchlo, takže sa o tom neviedla žiadna dlhá diskusia.“

„Často hovoríme, že v takýchto podmienkach, kedy trať schne, nechávame rozhodnutie na pilotov. To sme urobili aj teraz. Obvykle sa jedná skôr o rozhodnutie tímu, ale na osychajúcej trati je jazdec tým, ktorý je na trati a cíti podmienky.“

„Tento okruh akosi neosychal, čiže to bolo ťažké predpovedať. Okamžite po prezutí vedel, že úroveň prítlaku nie je dostatočná a vrátil sa opäť do boxov, ale stratil tým množstvo času,“ dodal Szafnauer.

Sám Vettel si za svoje rozhodnutie po pretekoch sypal popol na hlavu. Ľutoval, že sa touto chybou úsudku pripravil o možnosť zabojovať o body. Do toho okamihu sa pohyboval niekde na hrane najlepšej desiatky.

„Musíte mu veriť. Taktiež musíte dôverovať jeho schopnosti jazdiť za mokrých a zložitých podmienok. Presne také tam panovali,“ vysvetlil Szafnauer. „Ak povie, že to dokáže, tak kto sme my, aby sme sa s ním hádali?“

„Ak by to fungovalo a skončil niekde na štvrtom mieste alebo na pódiu, boli by sme šťastní. Risk je niekedy zisk,“ dodal boss Aston Martinu.