logo F1online.sk

V mokrom treťom tréningu na čele tri Hondy

Pierre Gasly
© Twitter/AlphaTauri
Milan Kubala
Milan Kubala9. 10. 2021

V sobotu ráno sa nad Istanbul Parkom rozpršalo, pričom dážď začal ustávať až v úvode tretieho tréningu. Dnes sme tým pádom jazdili len na monzúnkach a gumách do prechodných podmienok. Najrýchlejší čas na mokrej trati zajazdil Pierre Gasly pred ďalšími kolegami z tábora Red Bullu Maxom Verstappenom a Sergiom Pérezom.

Pierre Gasly v sobotu patril medzi najusilovnejších jazdcov, keď odjazdil až osemnásť kôl a vyskúšal obe pneumatikové zmesi určené na mokrú trať. Svoj najlepší čas zajazdil ku koncu tréningu na intermediálkach, pričom Maxa Verstappena porazil o 0,164 sekundy. Sergio Pérez zaostal o 237 tisícin.

Štvrté a piate miesto pripadlo Carlosovi Sainzovi a Charlesovi Leclercovi, ktorí nabrali manko osem desatín, resp. jednu sekundu. Monačan chcel v závere dokonca vyskúšať aj sliky, no nakoniec vo Ferrari uznali, že to za to nestojí.

A v treťom tréningu veľmi neriskoval ani Mercedes. Valtteri Bottas a Lewis Hamilton spolu odjazdili len trinásť kôl a nehnali sa za najlepšími časmi. Vyskúšali si, aké sú podmienky na trati a zabalili to. Deviaty Valtteri Bottas sa ku koncu tréningu už prechádzal po padoku, Lewis Hamilton sa väčšinu času zhováral s inžiniermi a nakoniec skončil osemnásty. Keďže pred kvalifikáciou by podľa meteorológov pršať už nemalo, Mercedesy o nič neprišli.

Šieste miesto získal Fernando Alonso pred Kimim Räikkönenom, Júkim Cunodom, spomínaným Valtterim Bottasom a druhým Alpinom v rukách Estebana Ocona.

Ako to už na mokrej trati býva, aj dnes sme videli veľa šmykov, hodín a výjazdov až na štrk. O najdramatickejší moment sa postaral George Russell, ktorý v druhej zákrute doplatil na aquaplaning. Po strate kontroly vyletel mimo trať a zostal zahrabaný v štrku. Na trati sa objavila červená vlajka, dnes jediná.

Žltých vlajok však bolo viac, takmer identické hodiny predviedli na výjazde z deviatej zákruty Max Verstappen, ktorý zvolal “pekná 360-tka!”, Charles Leclerc, nuž a na rovnakom úseku mal problémy aj Sebastian Vettel. V jedenástej zákrute sa roztočili Gasly s Mazepinom a v prvej takmer trafil bariéru Fernando Alonso.

Podmienky na trati však boli prekvapivo dobré, čo dokladuje aj fakt, že sme dnes na mokrej trati boli o viac než štyri sekundy rýchlejší ako vlani v prvom tréningu, keď bolo sucho.

https://pbs.twimg.com/media/FBP8-nGXoAUG971?format=jpg&name=medium