logo F1online.sk

RaceFans: Andretti usiluje o kúpu Sauberu, ponúka 350 miliónov

Alfa Romeo, ilustračné
© Twitter/Alfa Romeo Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 10. 2021

Špekulácie o tom, že by spoločnosť Sauber Motorsport AG mohla zmeniť majiteľa, nám postupne silnejú. Je to už niekoľko týždňov, čo sa prvýkrát objavili dohady o tom, že sa americký biznismen Michael Andretti usiluje o kúpu stajne z Hinwilu. Ďalšia „lastovička“ priletela tento týždeň.

Andretti Autosports pred časom prostredníctvom svojho hovorcu odmietli, že by mali príležitosť vstúpiť do kolotoča Formuly 1. V každom prípade však nepopreli, že sa o „efjednotku“ zaujímajú, rovnako ako sa zaujímajú o všetky série sveta motoristického športu. Momentálne jeho aktivity zahŕňajú IndyCar, Indy Lights, Formulu E či Extreme E. Pribudnúť by mohla aj Formula 1.

Podľa informácií portálu RaceFans usiluje Michael Andretti o kúpu 80-percentného podielu v investičnej skupine Islero Investments, ktorej zakladateľom je ďalšia investičná skupina Longbow Finance. Práve tá je od roku 2016 vlastníkom Sauberu. Andretti podľa menovaného zdroja ponúka za tento 80-percentný podiel čiastku 350 miliónov eur. Vďaka tomu by získal kontrolu nad Sauber Motorsports aj Sauber Engineering.

Táto špekulácia je pokračovaním „americkej invázie“, o ktorej sa začalo špekulovať vlastne už začiatkom roka. Andretti totiž v marci založil konzorcium Andretti Acquisition Corporation, ktorá prostredníctvom verejnej ponuky hľadala investorov. Práve tá sa mala stať Michaelovou vstupenkou do Formuly 1.

Švédsko-švajčiarska investičná skupina Longbow Finance prevzala Sauber ešte v roku 2016. Odvtedy došlo k finančnému zastabilizovaniu trápiacej sa stajne a postupnému náboru nových zamestnancov. Ten sa od roku 2016 zvýšil z 260 na asi 520 ľudí. Majitelia však nevykonali žiadne zásadné investície, aké momentálne vidíme napríklad v tímoch Aston Martin či Williams. Možno aj preto je diskusia o ďalšom odpredaji spoločnosti stále na stole.

„Nie je žiadnym tajomstvom, že Formula 1 je už nejaký čas predmetom záujmu Michaela a tímu,“ povedal hovorca Andretti Autosport pre RaceFans. „V priebehu rokov sme preskúmali a priblížili sa viacerým alternatívam, ale v súčasnosti nemáme nič nové, čo by sme mohli oznámiť.“

„Našou vášňou je pretekanie v akejkoľvek forme. Ak by sa naskytla dobrá príležitosť vrátiť meno Andretti späť do Formuly 1, pokúsili by sme sa ju využiť. V súčasnosti však takúto príležitosť nemáme. Naďalej sa preto sústredíme na sedem disciplín, v ktorých aktuálne pôsobíme,“ dodal.

Hovorca Alfy Romeo záležitosť nekomentoval.

Súvisiace články