logo F1online.sk

Čou je vraj von z hry, nová nádej pre Piastriho

Oscar Piastri
© Twitter/PREMA
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 10. 2021

Špekulácie o budúcoročnom kolegovi Valtteriho Bottasa pokračujú. Menoslov sa postupne zužuje, no od začiatku patril medzi hlavných kandidátov na sedačku v Alfe Romeo Číňan Kuan-jü Čou. Ten sa vraj môže spoliehať na masívne finančné krytie čínskych investorov. Jeho zástupcovia však údajne za tučný peňažný balík žiadajú od Alfy Romeo dlhodobú zmluvu, čo šéf stajne Frédéric Vasseur odmietol.

S najnovšími informáciami prišli prakticky v rovnakej dobe dva renomované zdroje, Roger Benoit zo švajčiarskeho Blicku a Michael Schmidt z nemeckého Auto Motor und Sportu. Obaja sa zhodli, Číňania chcú pre Čoua trojročnú zmluvu rovnako ako má Bottas, inak sa žiadne tučné šeky vypisovať nebudú. Vasseur však má s touto sedačkou v Alfe Romeo iné plány. V roku 2023 do nej chce posadiť francúzsky supertalent Théa Pourchaira.

„Trojročný kontrakt je pre Alfu Romeo až príliš. Napriek tomu, že by Čou so sebou priniesol 25 miliónov dolárov. Môže Frédéric Vasseur niečo také odmietnuť?,“ píše Benoit.

„Očividne môže, pretože teraz to vyzerá tak, že sa smer vetra otáča. Číňania chcú pre svojho chlapca trojročný kontrakt, z čoho nie je šéf Sauberu nijak nadšený, pretože by to zablokovalo jedného zo sľubných mladíkov pre nadchádzajúce roky Théa Pourchaira,“ dodal.

Čo sa s tým teda dá robiť? Nuž, nájsť niekoho, kto by chcel jazdiť vo Formule 1, trebárs aj na jeden rok, zrejme nebude náročné.

„Z ničoho nič je horúcim kandidátom 20-ročný Austrálčan Oscar Piastri, ktorý je podobne ako Čou juniorom Renaultu,“ píše Benoit.

Piastri zrejme ani sám nečakal, že sa mu takáto príležitosť naskytne. Ak získa v tomto roku titul v F2 (a má k tomu skvelo našliapnuté), nebude môcť v tomto šampionáte pokračovať. Novinárom už povedal, že v budúcom roku bude pôsobiť zrejme „len“ ako testovací pilot a skúsi nájsť nejakú sedačku v roku 2023. Nečakane sa mu však otvárajú dvere do Alfy Romeo.

Nad touto možnosťou sa zamýšľa aj Michael Schmidt z Auto Motor und Sport.

„Vasseur by rád dal Pourchairovi ešte jeden rok vo Formule 2, aby nazbieral viac skúseností a pripravil sa na prestup do Alfy Romeo v roku 2023. Tím preto zrejme chce podpísať druhého jazdca len na jeden rok. Čou údajne žiada dlhodobú zmluvu. Ak ju dostane, prinesie do tímu veľký balík peňazí,“ píše Schmidt.

„Z Piastriho sa teda stáva alternatíva. Dali by mu šancu a urobili láskavosť Alpinu. Vasseurove kontakty na vedenie Renaultu sú stále dobré,“ dodal.

Zaujímavé je, že ani jeden z nich neskloňuje Antonia Giovinazziho ako jednu z možností. Pritom taliansky pretekár by celkom iste bol ochotný podpísať aj ročnú zmluvu. Takisto sa nespomína meno Robert Švarcman. Tento junior Ferrari je však momentálne v boji o titul v F2 trochu pozadu. Navyše, podľa správ z ruských médií už nemôže rátať ani s veľkou finančnou podporou od SMP. Ruskí oligarchovia vraj kvôli pandémii prehodnocujú svoje investície a nechcú Robertovi poskytnúť podobný balík, aký dali v roku 2018 Sergejovi Sirotkinovi.

Súvisiace články