logo F1online.sk

Čou je vraj blízko k dohode s Alfou Romeo, problémom má byť dĺžka zmluvy

Kuan-Jü Čou
© Renault Sport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 9. 2021

Meno Kuan-jü Čou sa v posledných dňoch a týždňoch spomína vo Formule 1 stále častejšie. Čínsky pretekár momentálne bojuje vo Formule 2 o majstrovský titul a jeho manažéri rokujú s Alfou Romeo o jeho budúcoročnom presune do Formuly 1. Nie je to však jednoduché.

Výkony Čoua sú spolu s peniazmi jeho čínskych sponzorov veľmi mocnou kartou, ktorá ho posúva stále bližšie k Formule 1. Niektoré zdroje dokonca uvádzajú, že dohoda už je hotová a treba ju len podpísať. Tak napríklad podľa talianskej verzie portálu Motorsport.com sa u Čoua čaká len na jeho superlicenciu, keďže aktuálne nemá k dispozícii potrebných 40 bodov a prípadný výrazný prepad v celkovom hodnotení F2 by ho mohol pripraviť o kokpit v F1.

Frédéric Vasseur však tvrdí, že si ešte počká, ako sa vyvinie tohtoročná sezóna F2, ktorú čakajú ešte tri podujatia z celkových ôsmich. Jasnejšie by sme mohli mať po skončení Veľkej ceny Ruska.

„Kuan-jü Čou má najlepšie šance na zisk miesta v Alfe Romeo, ale tiež sme začuli, že chce dlhodobý kontrakt, ktorý mu však Vasseur nechce dať,“ hovorí expert magazínu Auto Motor und Sport Michael Schmidt.

Dôvodom má byť skutočnosť, že boss Alfy Romeo nemá s čínskym pretekárom dlhodobé plány. Budúcnosť v Hinwile vraj patrí francúzskemu supertalentu Théovi Pourchairovi, ktorý je momentálne v celkovom hodnotení Formuly 2 na piatom mieste. Má len osemnásť rokov a Vasseur nechce jeho prestup do F1 uponáhľať. Plánom teda je poskytnúť mu ďalší rok vo Formule 2 a presunúť ho do Alfy Romeo až v roku 2023.

„Vasseur mi povedal, že chce vidieť preteky Formuly 2 v Monze a Soči, potom sa vraj rozhodne. To môže znamenať, že novým jazdcom Alfy Romeo sa stane junior z Formuly 2,“ dodal Schmidt.

To nie sú dobré správy pre Antonia Giovinazziho, ktorého budúcnosť v tíme sa zdá byť dosť nahnutá. Ferrari už nemá na rozhodovací proces v Alfe Romeo žiadny vplyv a Talian nemá ani finančnú podporu.

Súvisiace články