logo F1online.sk

Tímy chcú ďalšie zvýšenie minimálnej hmotnosti, 790kg im nestačí

Antonio Giovinazzi
© Alfa Romeo
Ladislav Király
Ladislav Király17. 9. 2021

Minimálna hmotnosť monopostov F1 neprestajne rastie a v budúcom roku pôjdeme nahor o celých 38 kilogramov. Ako však povedal technický riaditeľ Alfy Romeo Jan Monchaux, tímom to nestačí a žiadajú ďalší nárast.

„Najintenzívnejší diskusný bod, na ktorý majú tímy jasný názor, je minimálna hmotnosť,“ povedal Monchaux pre RaceFans. „Myslíme si, že ak by sme mali o pár kilogramov viac, tak by nám to pomohlo. Pomohlo by nám to aj ušetriť náklady. Jedna vec je dosiahnuť (hmotnostný) cieľ, ale v určitom okamihu to začína byť veľmi, veľmi drahé.“

Stajne potrebujú hľadať ľahšie materiály a pri nižšej váhe je náročnejšie aj zvládnutie nárazových testov. Preto by pár kilogramov navyše pomohlo v podstate každému. Od roku 2022 pôjde hmotnosť nahor hlavne kvôli väčším kolesám a jednak aj kvôli prísnejším crash testom. Celkovo to bude najväčší nárast od nástupu éry V6 v roku 2014.

Monchaux pripomenul, že „tento váhový nárast je pomerne vážny“, ale na druhej strane celkom pochopiteľný.

„Máme nové pravidlá a výzvu spôsobia väčšie pneumatiky, väčšie ráfiky, väčšie brzdové disky. Minimálna hmotnosť bude pre všetky tímy veľmi vážnou témou. V rámci technickej pracovnej skupiny o tom s FIA diskutujeme. Hmotnosť išla nahor o 40 kíl, ale aj tak to bude obrovská výzva. Pre nás je to veľmi veľký faktor,“ dodal Jan Monchaux.

Doplňme, že ešte v roku 2009 bola minimálna hmotnosť áut stanovená na 605 kilogramov. Za trinásť rokov teda stúpla/stúpne takmer o 200 kilogramov.

Súvisiace články