logo F1online.sk

Brawn dúfa, že o titule nebudú rozhodovať bariéry a komisári

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala14. 9. 2021

Sú časy, keď si Lewis Hamilton a Max Verstappen na trati nechávali aspoň nejaké miesto, definitívne za nami? Ross Brawn predpovedá, že po víkendovej kolízii si už kandidáti na titul absolútne nič nedarujú, no zároveň dúfa, že sa ich to úplne nezmocní a nebude sa o titule rozhodovať od zeleného stola.

Komisári rozhodli, že väčšinový podiel viny na nehode nesie Max Verstappen, ktorý v prvej zákrute nemal nárok na to, aby mu Lewis Hamilton nechával nejaké miesto. V tomto smere sa pohľad štvorice komisárov líši od prevažujúceho názoru fanúšikov a aj pilotov, ktorí by v Monze skôr netrestali.

“Fanúšikovia budú rozdelení, tým som si istý,” píše Ross Brawn vo svojom stĺpčeku k VC Talianska, konkrétne k súboju Hamilton vs. Verstappen. “Je jasné, že obaja jazdci sa tomu mohli vyhnúť. Myslím si, že ide o dôsledok toho, že dvaja piloti bojujú proti sebe a žiaden z nich nechce ustúpiť ani o milimeter. Je škoda, že skončili v štrku, pretože z toho mohli byť skvelé preteky. Boli sme o to ukrátení.”

Po pretekoch na seba obaja jazdci ukazovali prstom. Do zvyšnej časti sezóny tak budú vstupovať s istou dávkou hnevu. Našťastie máme pred sebou voľný víkend, ktorý horúce hlavy aspoň trochu vychladí.

Ako vyzerá predpoveď Rossa Brawna? “Som zvedavý, aký to bude mať dopad na ich súboj o majstrovský titul. Prežili sme Silverstone, čo bol veľký a kontroverzný incident. Osobne by som však nepovedal, že to nejako zmenilo dynamiku.”

“Máme tu dvoch kohútov na jednom smetisku a sledujeme, aké to má dôsledky. Nemyslím si, že by vo zvyšnej časti roka niekto z nich ubral, ale dúfam, že sa o titule rozhodne na trati a nie v bariérach alebo v miestnosti komisárov,” konštatuje šéf F1 pre motoršport.

Okrem divácky najzaujímavejšieho momentu — súboja Hamiltona s Verstappenom — sa Ross Brawn tradične rozhodol vybrať svojho jazdca dňa. Zatiaľ čo v Holandsku s divákmi nesúhlasil a namiesto Sergia Péreza vybral Fernanda Alonsa, po VC Talianska sa s nimi zhodol.

“Bezpochyby si titul môjho jazdca dňa zaslúžil Daniel Ricciardo. Všetci vieme, akým výzvam čelil v tomto roku. On sám vie, čo je za poklesom jeho formy. Chvíľu mu trvalo, kým sa v McLarene usadil, ale do posledných pár pretekov vstúpil veľmi silný. Som rád, že ho opäť vidíme ako konkurencieschopného,” zneli slová chvály na adresu Daniela Ricciarda, ktorý McLarenu vybojoval prvé víťazstvo od roku 2012.

Brawn vyzdvihol aj jeho kolegu. “Klobúk dolu aj pred Landom. On, Daniel aj tím boli veľmi rozumní. Vedeli, že keby bojovali medzi sebou, tak by ich to stálo čas. Toto bola príležitosť, ktorú si nemohli nechať ujsť. Lando a Daniel sú tím a rozhodli sa perfektne. Uznanie patrí Landovi, ktorý sa na to pozrel zo širšieho uhla pohľadu. Viem, že jeho dni ešte prídu, a nebude to tak ďaleko v budúcnosti.”

Súvisiace články