logo F1online.sk

Gasly netušil, že sa mu odtrhlo predné krídlo. Odštartuje z boxov

Pierre Gasly v štrku
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala11. 9. 2021

Smoliarom soboty v Monze bol určite Pierre Gasly. V prvej zákrute nešťastne ťukol do Daniela Ricciarda a odlomil si predné krídlo. Netušiac, že škody sú také rozsiahle, pokračoval naplno. Zostal preto prekvapený, keď monopost zrazu nadskočil a nasmeroval si to po dotyčnici k bariére.

Pierre Gasly opäť raz odjazdil vynikajúci kvalifikáciu, no jeho snaha bola zbytočná. V nedeľu odštartuje podľa svojho príspevku na sociálnych sieťach z boxovej uličky potom, čo mechanici strávia večer opravovaním zdevastovaného monopostu AT02.

Našťastie je aspoň Francúz v poriadku. “Som sklamaný, ale fyzicky OK,” uviedol Pierre Gasly pred novinármi. “Som veľmi, veľmi sklamaný, pretože som mal skvelý štart na stredne tvrdej zmesi. Podarilo sa mi dostať sa na Landovu a tiež Lewisovu úroveň a v prvej zákrute ma trochu prekvapil Daniel. Nepredvídal som to dostatočne, trochu som sa ho dotkol a predné krídlo sa skrátka zlomilo.”

“Nevidel som, aké je to s ním zlé. A potom v tretej zákrute sa odrazu dostalo pod auto. Ja som šiel priamo do bariéry. Už som nemohol zatáčať, šiel som rovno do múru,” približuje incident minuloročný víťaz talianskej veľkej ceny.

Ak by Gasly tušil, že aj taký drobný kontakt predné krídlo zlomil, mohol spomaliť a zájsť do boxov. Vďaka tomu by v nedeľu nemusel štartovať z pitlane. “Ten kontakt s Danielom som cítil, okamžite som sa ozval vo vysielačke, aby mi dali vedieť, či sa niečo stalo. O dve sekundy neskôr sa predné krídlo dostalo pod auto.”

“Videl som nejaké iskry, ale nevedel som, či je to len bočná lišta, ktorá sa odiera o asfalt, alebo či je to naozaj úplne uvoľnené predné krídlo. Päť alebo šesť sekúnd po kontakte sa dostalo pod auto a bolo po všetkom.”

“Nie je to príjemný pocit, pretože kým máte problém a viete aspoň trochu nasmerovať auto, tak je to v poriadku. Ale v takej rýchlosti som zacítil predné krídlo pod autom, zatáčal som, ale šiel som rovno do bariéry,” opisuje momenty bezmocnosti Gasly.

Francúz už naznačil, že azda mohol situáciu predvídať o čosi lepšie. Skoré brzdenie Daniela Ricciarda ho totižto prekvapilo. “Nevidel som jeho palubné zábery, ale zabrzdil. Vždy očakávate, že ľudia budú v istom bode brzdiť, ale on zabrzdil skôr, ako som čakal. Vtedy som už nemal čas na reakciu. Mal som to teda lepšie predvídať, no neviem, či nereagoval na Maxa alebo autá vpredu.”

V Monze je štart z boxov obrovským hendikepom, no Gasly verí, že do prvej desiatky by sa dostať mohol. “Taký je cieľ. Štrnáste, jedenáste, dvanáste, osemnáste miesto, všetko to je to isté. Domov idete bez bodov. Pokúsime sa spraviť všetko pre to, aby sme zajtra získali aspoň jeden.”

“Preteky som sledoval zvonku, čo nepoteší, ale môže vám to vnuknúť nejaké nápady,” hovorí, no pripúšťa, že sa veľa nedozvedel o tom, kde a ako predbiehať. “Žiaľ, nevidel som jeden jediný predbiehací manéver, takže neviem. Pravdepodobne si v noci pozriem tie preteky zas a budem sledovať, čo sa stalo. Vyzerá to tak, že prebiehanie je tu naozaj ťažké, takže musíme pochopiť prečo a zistiť, čo treba spraviť, aby sme to zlepšili.”

Súvisiace články