logo F1online.sk

To je jeho špecialita, vysvetľoval Kubicovi Mazepinovo blokovanie inžinier

Robert Kubica
© Alfa Romeo
Milan Kubala
Milan Kubala10. 9. 2021

Robert Kubica v tejto sezóne zrejme absolvuje len dve veľké ceny, no Nikitovi Mazepinovi to stačilo na to, aby si ho pripísal na zoznam pilotov, ktorých sa mu v tejto sezóne podarilo naštvať. V kvalifikácii ho totižto zablokoval v zákrute Lesmo 1. Komisári si ho za tento incident predvolali, no napokon ho omilostili.

Pilot Alfy Romeo vyhlásil, že mu Mazepin “zruinoval kolo”. Aj toto sa napokon podpísalo pod tým, že Kubica skončil len na predposlednej priečke. “Celkom dobre sa mi podarilo nájsť si miesto,” opisoval kvalifikáciu zo svojho pohľadu Robert Kubica. “Žiaľ, môj prvý pokus zruinoval Mazepin, ktorý bol v strede trate.”

“Keď som sa k nemu priblížil, myslel som si, že má nejaký problém, no on žiadny nemal a skrátka pridal. Toto mi teda nepomohlo,” pokrútil hlavou poľský rodák. “Je to trochu škoda, pretože to nebola hladká kvalifikácia. Najmä, keď vám chýbajú skúsenosti, je dôležité, aby ste využili každé kolo, získali referenciu, všetko si ujasnili.”

Mazepin mal aj kus smoly, pretože sa ocitol na chvoste vláčika niekoľkých monopostov, ktoré sa pripravovali na rýchle kolo. Vo vysielačke dostal avízo, že sa má uhnúť z cesty pred Strollom, Oconom, Alonsom, Vettelom a následne aj Kubicom, ktorí boli v ostrých kolách. V prípade ostatných to zvládol, hoci vo vysielačke hlásil: “Všetci zastavili.” A tak takmer krokom šiel aj on, čo však zaskočilo Kubicu.

“Čo to tu do**** Mazepin robí?” naštval sa Kubica. “Ja viem,” zareagoval jeho pretekový inžinier a Poliaka oboznámil so situáciou: “To je jeho špecialita.”

Mazepin tak bol večer “podebatovať” s komisármi, ktorí ho nepotrestali, hoci vo svojom verdikte konštatujú, že Mazepinovo kolo trvalo 2:05,381, čo je oveľa pomalšie ako prikázaný maximálny čas 1:43,000, o ktorom hovoria pokyny riaditeľa pretekov.

“Pilot vysvetlil, že ho zastavilo niekoľko áut pred ním, ktoré šli veľmi pomaly. Nedokázal prejsť šiestou zákrutou rýchlejšie,” píše sa v zdôvodnení. “Komisári prezreli video, vypočuli si tímovú vysielačku a vyhodnotili, že pilot aj tím spravili v rámci možností všetko, aby žiadneho iného pilota neobmedzili.”

Súvisiace články