logo F1online.sk

Kvalifikáciu vyhral Bottas, no v nedeľu dostane trest

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala10. 9. 2021

Víťazom kvalifikácie na Veľkú cenu Talianska sa trochu nečakane stal Valtteri Bottas, ktorý v tesnom súboji zdolal Lewisa Hamiltona. Medzi tímovými kolegami napokon rozhodla necelá desatinka sekundy. Na tretej priečke skončil Max Verstappen so stratou štyroch desatín.

Valtteri Bottas si po dnešnom kvalifikačnom víťazstve nepripisuje do štatistík ďalšiu pole position, no pravda je taká, že aj tak by ju nezískal. Pred kvalifikáciou sa totižto Mercedes rozhodol vymeniť Fínovu pohonnú jednotku. Za nasadenie nového spaľovacieho motora, turba, jednotiek MGU-K a MGU-H v nedeľu odštartuje z úplného chvosta.

To znamená, že najlepšiu šancu na zisk pole position má Lewis Hamilton, ktorý v sobotu odštartuje druhý. Mercedesy majú motorovú hru rozbehnutú veľmi dobre, keďže v sobotu môžu získať päť bodov za šprintové double, a v nedeľu môže Hamilton vyhrať.

Tretí Max Verstappen musí niečo vymyslieť, pretože v piatok bolo zrejmé, že jeho Red Bull na Mercedesy skrátka nestačí. Holanďan mal dokonca čo robiť, aby nespadol za Landa Norrisa s Danielom Ricciardom, ktorí naňho nestratili ani tri stotinky sekundy.

Pierre Gasly predviedol opäť úctyhodný výkon, keď získal šieste miesto. Cunoda vypadol už v Q1. V poslednom kole prekročil bielu čiaru v Parabolice a z postupovej pätnástej pozície spadol na sedemnástu. Tým pomohol Georgeovi Russellovi dostať sa do ďalšej časti.

Siedme a ôsme miesto patrí dvojici domácich z Ferrari, pričom lepšie z nich sa umiestnil Carlos Sainz. Charles Leclerc však nezaznamenal ideálnu kvalifikáciu a v prvých dvoch častiach hlásil problémy s pohonnou jednotkou.

Výkon Sergia Péreza je veľkým sklamaním. Mexičan celú kvalifikáciu nestíhal nielen na jeho kolegu, ale ani na súperov zo stredu poľa. Treba však uznať, že Sergio Pérez v úplnom závere ťahal celý vláčik a najmä Maxa Verstappena, kvôli čomu stratil pár desatín; nemal zákryt. Desiate miesto berie Antonio Giovinazzi.

Komisári budú po tréningu vyšetrovať incident z druhej časti kvalifikácie. Prakticky všetci vyrazili zo svojich garáží naraz, no Aston Martin to nedokázal zmanažovať a Sebastiana Vettela vypustil do cesty Lewisovi Hamiltonovi. Takmer došlo ku kontaktu.

Na koberček sa bude musieť dostaviť aj Nikita Mazepin, ktorý v Q1 zablokoval Roberta Kubicu.

https://pbs.twimg.com/media/E-8J1vsX0BcmSaN?format=jpg&name=medium