logo F1online.sk

Mercedes v prvom tréningu nenasadil softy, aj tak bol jasne najrýchlejší

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala10. 9. 2021

Lewis Hamilton sa pred kvalifikáciou nemusí ničoho obávať. V prvom a jedinom piatkovom tréningu sme totižto mohli vidieť veľkú rýchlostnú výhodu strieborných šípov, na ktorú Max Verstappen a Sergio Pérez nedokázali odpovedať.

Najrýchlejšie kolo piatkového tréningu zajazdil Lewis Hamilton za 1:20,926, čo bol o takmer polovicu sekundy lepší čas ako výkon Maxa Verstappena. Treba tiež poznamenať, že aj na pomalšej stredne tvrdej zmesi.

Zaujímavosťou je, že Mercedes na rozdiel od súperov mäkké pneumatiky vôbec nenasadil. To je veľmi prekvapujúce, keď si uvedomíme, že v dnešnej kvalifikácii majú tímy povolené obuť len softy. Mercedes tým pádom skočí do neznáma.

Tretie miesto získal Valtteri Bottas, ktorý mal podobný program ako jeho tímový kolega. Na štvrtom mieste by sme čakali Sergia Péreza, no Mexičan skončil až desiaty napriek tomu, že v prvej polovici tréningu sa Max Verstappen k jeho časom nedokázal priblížiť. Sťažoval sa na nedostatočnú trakciu na výjazde zo zákrut.

Štvrté miesto napokon berie Lance Stroll pred Pierrom Gaslym. Sebastian Vettel podporil dobrý dojem z monopostov Aston Martinu šiestou priečkou. Siedmy skončil Carlos Sainz pred Fernandom Alonsom, Danielom Ricciardom a už spomínaným Pérezom.

Dnešný tréning prebehol veľmi pokojne a až na pár menších výletov, prebrzdení a zmazaných časov za výjazdy mimo trať v druhej šikane a v Parabolice sa neudiala žiadna vážna dráma. Za zmienku stoja údajne uvoľnené pásy Júkiho Cunodu, ktoré sa po chvíli zázračne dotiahli, a pohľady z kamery Georgea Russella.

Na mazanie časov doplatili jedenásty Charles Leclerc a dvanásty Lando Norris, ktorých najlepšie kolá putovali do koša. Norrisov pokus na mediumkách by ho vystrelil do prvej trojky.

https://pbs.twimg.com/media/E-7Y0c-XIAEhR24?format=jpg&name=medium