logo F1online.sk

Pripodobní sa F1 juniorským sériám? Zo šprintu by mohli byť samostatné preteky

Max Verstappen vedie štartové pole po štarte VC Veľkej Británie 2021
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala10. 9. 2021

Prvý šprintový víkend vo Veľkej Británii bol podľa vedenia Formuly 1 obrovským úspechom. Liberty to, prirodzene, chce čo najlepšie využiť, a tak už uvažuje o tom, že v budúcom roku zorganizuje šprintové preteky ako samostatnú časť víkendu.

V tejto sezóne máme na programe tri víkendy so šprintovou kvalifikáciou. Podľa tohtoročných pravidiel je to však len akási druhá časť kvalifikácie na nedeľné preteky. Platí totiž, že riadna kvalifikácia určí poradie na štarte šprintovej kvalifikácie, ktorej výsledky zas rozhodnú o tom, v akom poradí sa piloti postavia na štarte v nedeľu.

To môže byť problém pre jazdcov, ktorí sa v šprintovej kvalifikácii dostanú do problémov. Tímy teda do nej vstupujú s istou dávkou opatrnosti. Uvažuje sa preto o tom, že by víkend F1 mal dva preteky — šprint a hlavnú veľkú cenu — podobne, ako je to v juniorských šampionátoch, pričom štartový rošt oboch by určili výsledky piatkovej kvalifikácie. Vedenie by navyše chcelo udeľovať za šprinty viac bodov ako podľa aktuálneho kľúča 3-2-1.

“Kľúčovou otázkou bude pravdepodobne to, či chceme spraviť ďalší krok vpred a spraviť z toho samostatné preteky,” vysvetľuje možný prerod šprintov Ross Brawn pre Autosport. “Myslím, že sa budeme musieť pozrieť na to, koľko sa udeľuje bodov, a ako určujeme poradie na štarte. Malo by to byť podľa toho, čo sa odjazdí v piatok?”

“Ako viete, Pérez vypadol v Silverstone a potom boli jeho nedeľné preteky zničené. Mali by sme teda v piatok určiť poradie na štarte pre sobotu aj nedeľu? Vieme spraviť viac vecí a rôznymi spôsobmi. Momentálne to skúmame. Máme nejaké nápady, predložíme ich FIA a tímom a od toho sa odrazíme,” avizuje ďalší postup šéf F1 pre motoršport.

Dôležité je poznamenať, že podľa Rossa Brawna nejde len o ďalší výstrelok zo strany vedenia. Po Veľkej cene Veľkej Británie vraj viacerí piloti sami spomenuli, že zo šprintov by sa mohli stať samostatné preteky.

“Po Silverstone sme s jazdcami debatovali. Boli pozitívni a mali veľa konštruktívnych poznámok,” prezradil Brawn. “Ako už na to poukázalo niekoľko ľudí, tak aj oni poukázali na problém s pole position.” Pilotom a ani milovníkom štatistík sa totižto nepáči, že pole position je udelená víťazovi šprintovej kvalifikácie a nie tej tradičnej, v ktorej majú piloti ukázať svoju rýchlosť na jedno kolo.

Následne pokračoval: “Spomenuli tiež to, že toto podujatie by mohlo byť aj samostatné, namiesto toho, aby šlo len o nejakú sekvenciu medzi kvalifikáciou a pretekmi.”

Formula 1 nechce konať zbrklo a najskôr si počká na to, ako dopadnú šprintové kvalifikácie v Monze a neskôr na brazílskom Interlagose. V každom prípade Brawn avizuje, že v budúcej sezóne budeme mať len jeden šprintový formát, nebudeme experimentovať s viacerými možnosťami.

“Nemyslím si, že by z toho mal byť nejaký mix. Ak by sme začali veci príliš meniť, tak by to mohlo byť pre fanúšikov mätúce,” vysvetľuje na záver. “Vidím to teda tak, že to bude len jeden formát.”

Súvisiace články