logo F1online.sk

Sklamanie v Monze. Na tribúnach bude asi len 16-tisíc divákov

bresized000
© Monza Circuit
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 9. 2021

Formula 1 sa teší z návratu fanúšikov na tribúny. Organizátori podujatí v Rakúsku či Maďarsku mohli otvoriť brány pre sto percent kapacity okruhov. Holanďania boli opatreniami obmedzení „len“ na dve tretiny. Veľká cena Talianska mala vládou priklepnutú polovicu kapacity, ktorá sa však ani zďaleka nenaplní.

Je to veľké sklamanie. Monza a jej nezameniteľní Tifosi boli jedinečným podujatím s jedinečnou atmosférou. Na rok 2021 však zrejme budú chcieť v Taliansku čo najskôr zabudnúť. Kapacita okruhu je približne 120-tisíc fanúšikov na deň. Jednoduchá matematika teda hovorí, že v zmysle platných opatrení môže brány okruhu prekročiť 60-tisíc divákov. Napokon ich však bude len asi 16-tisíc.

Môžu za to najmä zmätky pri predaji lístkov. Promotéri vlani nesmeli otvoriť tribúny vôbec a v tomto roku nechceli predávať lístky, kým nebudú s istotou vedieť, koľko ich vlastne môžu predať. Predaj sa tak spustil až 5. augusta. Za asi mesiac sa podľa Gazzetta dello Sport predalo len okolo 16-tisíc lístkov.

„V roku 2020 sme zorganizovali veľkú cenu bez divákov a splnili si svoje záväzky,“ povedal prezident Talianskeho automobilového klubu Angelo Sticchi Damiani. „V tomto roku sme mali ťažkosti a nediskutovali o vládnych obmedzeniach týkajúcich sa obmedzenej kapacity na verejných podujatiach.“

Situácii nepomohla ani súčasná forma Ferrari, alebo skutočnosť, že podľa predpisov sa každý z divákov musí preukázať dokladom o očkovaní, prekonaní COVID-u alebo negatívnym testom.

„Priznávam, že tohtoročná veľká cena bude znamenať veľké finančné straty. Bez finančnej podpory zo strany Lombardského regiónu by nebolo možné zorganizovať tieto preteky,“ poodhalil desivý scenár Giuseppe Redaelli, ktorý okruhu v Monze šéfuje. „Bohužiaľ, kvôli neskorému spusteniu predaja lístkov si mnohí fanúšikovia zvolili na tento víkend iný program. Na okruh tak dorazí len niekoľko divákov.“

A čo viac, vášnivých Tifosi môžu tento rok prekričať nemenej vášniví Oranjes, ktorí sa v hojnom počte chystajú aj do Monzy.

„Predaj lístkov prebiehal pomaly, takže podľa najoptimistickejších predpokladov očakávame len niečo medzi 15 a 16-tisíc divákov. Viac ako 30 percent z nich pritom dorazí z Holandska, pretože sú to fanúšikovia Maxa Verstappena, dodal Redaelli.

K tomu zrejme treba prirátať aj fakt, že hoci sa Ferrari v tomto roku dokázalo zlepšiť, spravidla nebojuje o víťazstvá ani pódiá, nuž a fanúšikovia pravdepodobne už na pretekoch boli; lenže v iných krajinách, kde bola väčšia istota toho, že sa preteky uskutočnia s diváckou kulisou.

Zdá sa, že fanúšikov taktiež odradili prísne protipandemické opatrenia. Musia sa preukázať očkovaním, testom alebo dokladovať prekonanie ochorenia a sú tiež povinní nosiť rúška. Počas popretekovej ceremónie tiež nesmú vstúpiť na trať.