logo F1online.sk

Capito: Albon prináša kľúčové skúsenosti zo špičkového tímu

latifi-albon-dams-title
© Twitter Nicholas Latifi
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko8. 9. 2021

Tím Williams dnes oznámil svoju novú jazdeckú dvojicu pre nadchádzajúcu sezónu 2022. Jej súčasťou bude aj Alex Albon, aktuálny testovací pilot tímu Red Bull, ktorý v minulosti pôsobil aj v Toro Rosso. Svoj pohľad na prestup prináša aj šéf tímu Williams, Jost Capito.

Po odchode britského pilota Georgea Russella do Mercedesu ostala otázka pilotov tímu Williams otvorená. Špekulácie naznačovali príchod šampióna Formuly E, Nycka de Vriesa, avšak skutočnosť je iná. Williams sa rozhodol pre Alexa Albona a takisto pre predĺženie zmluvy s Nicholasom Latifim ako jeho tímovým kolegom.

„Chceme dlhodobo vyhrávať preteky a šampionáty,“ povedal Capito pre F1.com. „Ale vývoj bude nejaký čas trvať. Pri výbere našich pilotov sme sa zamerali na to, aké sú tie správne vlastnosti po stránke inžinierstva, vývoja a jazdenia.“

„Náš cieľ je pohnúť sa dopredu, nechceme sa vrátiť späť. Vzhľadom na to, je to pilot, ktorý je ešte len na začiatku svojej kariéry a má už veľa skúseností. Alex bol v jednom z najlepších tímov, jazdil na víťaznom aute, má skúsenosti s úspechom a s umiestnením na stupňoch víťazov, a chce to opäť dosiahnuť,“ pokračoval 62-ročný Nemec.

„Taktiež dobre zapadne do tímu a pozná sa už s Nickym, pretože boli spolujazdcami vo Formule 2. To všetko spoločne bolo pre nás dôležité. Ak si vezmeme tieto atribúty a zaradíme ich do zoznamu, Alex je ten pilot, ktorý tomu najviac vyhovuje,“ nešetril slovami chvály Capito.

„Nehovorím, že neexistovali ďalší skvelí piloti, s ktorými by sme mohli pracovať,“ povedal Jost Capito. „Nyck de Vries si v F1 zaslúži šancu, je to dobrý pilot – zaslúži si priestor a ja dúfam, že ho dostane. Valtteri je tiež veľmi vhodný pre Alfu. Ale pre nás bol Alex správnou voľbou.“

Nicholas Latifi a George Russell si vo Williamse veľmi dobre rozumeli. Dokonca spolu v priebehu letnej prestávky vyrazili aj na dovolenku. Capito dúfa, že podobný scenár čaká aj dvojicu Latifi – Albon, ktorí spolu strávili rok 2018 pretekaním v tíme DAMS (F2).

„Dobrý vzťah je veľmi dôležitý,“ dodal Capito. „Je ale tiež dôležité, aby ste mali na oboch stranách garáže určitú konkurenciu. Prvým pilotom, ktorého chcete poraziť, je váš tímový kolega, pretože je jediný, s kým sa môžete priamo porovnávať.“

„Som veľkým fanúšikom udržania tejto konkurencie, pokiaľ pracujú so svojimi inžiniermi a celkovo to zlepšuje tím. Keď som stretol Alexa a dozvedel sa o jeho osobnosti, mal som pocit, že to bude tento prípad. On aj Nicholas sú veľmi súťaživí. Ich prvou prioritou je zlepšiť tím, tak, ako to bolo aj s Georgeom a Nickym. Verím, že ak je to zámer, a toto je myslenie pilotov, dosiahnu lepší výsledok,“ uzavrel šéf tímu Williams.

Súvisiace články