logo F1online.sk

Mercedes potvrdil Russella!

George Russell
© Twitter/Williams
Ladislav Király
Ladislav Király7. 9. 2021

Novým kolegom Lewisa Hamiltona bude od roku 2022 George Russell, ktorý doposiaľ pôsobil vo Williamse. Mercedes to potvrdil v utorok predpoludním deň po tom, ako sme sa dozvedeli o odchode Valtteriho Bottasa do Alfy Romeo.

Russell má za sebou tri vydarené sezóny vo Williamse. Dlhšie síce sedel v beznádejne najslabšom aute, ale tímu pomohol napredovať a v tomto roku už získal aj senzačné pódium.

“Ak by som povedal, že to so mnou totálne nelomcuje, tak by som klamal,” usmial sa George Russell. “Je to obrovská príležitosť, ktorú chcem pevne uchopiť oboma rukami.”

George Russell s Mercedesom spolupracuje už od roku 2017, keď vstúpil do jeho mládežníckeho programu. Hneď v tom roku triumfoval v GP3, o rok neskôr aj v F2 a následne sme ho už videli v “efjednotke”.

“Vyhral vo všetkých pretekárskych kategóriách, v ktorých pôsobil,” pripomenul šéf Mercedesu Toto Wolff. “Nuž a posledné tri sezóny vo Williamse nám ukázali, čo by mohol dokázať v budúcnosti v F1.”

“Teraz bude našou spoločnou úlohou to, aby sme mu pomohli pokračovať v učení v rámci nášho prostredia a po boku Lewisa, najlepšieho pretekára F1 všetkých čias,” pokračoval Rakúšan, podľa ktorého Hamilton a Russell postupne vytvoria “silný tím”.

“Pre mňa je to osobne i profesionálne výnimočný deň, ale súčasne je to aj deň zmiešaných emócií,” pridal Russell ďalšie slová. “Je to obrovský kariérny krok, ale súčasne to znamená, že dám zbohom svojim kolegom a kamarátom vo Williamse.”

Hamilton a Russell vytvoria čisto britskú pretekársku dvojicu. Medzi oboma je trinásťročný vekový rozdiel a dá sa povedať, že sedemnásobný majster sveta by mal štafetový kolík postupne odovzdávať svojmu nástupcovi.

“Nerobím si žiadne ilúzie a viem, aká veľká výzva ma čaká. Budem sa mať veľa čo učiť. Valtteri stanovil latku vysoko, týždeň čo týždeň podával konzistentné výkony, získaval víťazstvá i pole positions a prispel k získaniu viacerých titulov. Mojim cieľom je odmeniť sa za dôveru, ktorú vo mňa Toto, tím i predstavenstvo mali…”

Hamilton je podľa Russella “najväčším pretekárom všetkých čias” a vzhliadal k nemu už vo chvíli, keď jazdil v motokárach. Vyzdvihol, že teraz sa od neho bude môcť učiť a pomôcť by mu to malo po jazdeckej, profesionálnej i ľudskej stránke.

“Teraz ma čaká ešte deväť veľkých cien v pozícii jazdca Williamsu. Chcem sa postarať o to, aby boli najlepšie počas môjho pôsobenia v tíme. Až potom budem môcť obrátiť pozornosť na rok 2022,” dodal George Russell.

Toto Wolff sa na druhej strane poďakoval Valtterimu Bottasovi, ktorý pre Mercedes odviedol skvelú prácu. V šampionáte skončil dvakrát druhý, raz tretí a raz piaty a prispel k štyrom konštruktérskym titulom.

“Aj preto to pre nás nebolo jednoduché rozhodovanie,” zareagoval Wolff. “Valtteri odviedol počas piatich sezón fantastickú prácu a výrazne prispel k nášmu úspechu i k nášmu rastu. Spolu s Lewisom vybudoval partnerstvo, ktoré by som v našom športe označil ako latku. Bol cennou zbraňou v našich majstrovských bojoch a potlačil nás k dosiahnutiu týchto bezprecedentných úspechov.”